9 december 2023

Kunstschilder Sjacco Dubois schildert de kosmos

Als kind keek hij al vol verwondering naar de sterren en bouwde hij zijn eigen sterrenkijkers. Kunstschilder Sjacco Dubois (70) uit Arnhem heeft in zijn 55-jarige carrière al vele onderwerpen op het witte doek vastgelegd maar tegenwoordig ‘zoekt hij het hogerop’ en houdt hij het bij een enkel thema; de kosmos. In Broedplaats de Oude Kraan te Arnhem is de expositie Tussen Tijd en Ruimte te zien.

Tussen Tijd en Ruimte, Sjacco (1)

 

Sjacco Dubois is één van de markante figuren die de afgelopen vijf weken te zien waren in de docuserie ‘Typisch Klarendal’ uitgezonden op NPO 3. Dubois is er in één klap een bekende Arnhemmer mee geworden. In zijn huis, met muren die hij zelf twintig jaar geleden heeft beschilderd, toonde hij zijn doeken. De laatste jaren maakt Dubois vrijwel uitsluitend schilderijen waarop de kosmos is afgebeeld.

Tussen Tijd en Ruimte, Sjacco 2

En dat werd in de laatste aflevering vorige week maandag wel duidelijk hoe fraai (helaas zag ik alleen deze vandaar deze wat late berichtgeving). Maar Sjacco, zo ondertekent hij ook de schilderijen, vertelde tegelijkertijd ook dat hij zelf niet (of nauwelijks dat werd mij niet geheel duidelijk) foto’s maakte van zijn werken en ik  kon die inderdaad ook verder nergens op het web vinden. Dus toog ik, op zo een beetje de druilerigste zaterdag ochtend van het afgelopen jaar tot nu toe, richting Arnhem om enkele werken op de gevoelige plaats vast te leggen. Een foto maken vind ik een lastige klus, iets dat sommige astrobloggers uit hun mouw lijken te schudden, kost mij zelfs met een moderne smartphone camera de nodige inspanningen, recht houden, niet trillen etc. etc., Mede daarom ben ik altijd extra onder de indruk van fraai gemaakte foto’s en in dit geval van de vaste hand van de kunstschilder.

Tussen Tijd en Ruimte, Sjacco 4

De schilderijen werden (eigenlijk liep het 5/12 af maar de werken hangen er nog wel ‘even’ aldus galerie houder Bas van Brakel) tentoongesteld in BOKA aan de Oude Kraan in Arnhem, de NPO serie volgde de aanloop ernaar toe. BOKA staat voor Broedplaats Oude kraan Arnhem. Het was in het echt echt veel mooier nog dan op de beeldbuis. Realistisch genoeg om de hemellichamen als zodanig te herkennen en surrealistisch genoeg om een dromerige en vooral vreedzame sfeer uit te ademen. En dat is wat Dubois ook zoekt; En: hij is het geweld op aarde zat. “Ik zoek het hogerop. Ik zoek die andere schoonheid. De vredigheid van het zijn.”

Tussen Tijd en Ruimte, Sjacco 5

Ín Klarendal, aan de Agnieten straat heeft Sjacco een atelier aan huis. Of hij meer aandacht heeft voor zijn werk sinds de uitzending? ,,Ik word door veel mensen aangesproken.” Veel waarde hecht hij er niet aan: ,,Over een week zijn ze me toch allemaal weer vergeten.” Maar er was inmiddels toch wel meer belangstelling gekomen voor de werken van Sjacco Dubois. De documentaire makers kwamen bij hem n.a.v. een foto die Rens Plaschek van het AD voor Mensen In Arnhem maakte. Daar is alles mee begonnen. Bronnen: AD / NPO / BOKA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d