24 februari 2024

Primaire missie van exoplanetenjager TESS is voorbij – nu start de vervolgmissie

Poster met een montage van foto’s en afbeeldingen ter ere van de eerste twee jaar van onderzoek door TESS. CREDIT: NASA’s Goddard Space Flight Center

Op 4 juli j.l. kwam er een einde aan de primaire missie van de exoplanetenjager Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Gedurende die primaire fase, die kort na de lancering in april 2018 begon, heeft TESS 75% van de hemel afgezocht naar exoplaneten en daarin is ‘ie erg succesvol geweest. Hij ontdekte maar liefst 66 nieuwe exoplaneten, die inmiddels met andere instrumenten bevestigd zijn, en bijna 2100 kandidaat-exoplaneten, die nog op bevestiging wachten. Daarnaast heeft ‘ie de uitbarsting van een komeet in ons zonnestelsel gezien en heeft ‘ie waargenomen hoe in een ver sterrenstelsel een zwart gat een op de zon lijkende ster opvrat – je verwacht ’t niet van een planetenjager.

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center

Met het einde van de primaire missie is er geen einde gekomen aan z’n wetenschappelijke werk, want TESS is gewoon gestart aan het vervolg, de ‘extended mission’. Daarin gaat ‘ie onder andere verder bij het bestuderen van de zuidelijke sterrenhemel en later ook het gebied rondom de ecliptica, op zoek naar exoplaneten. De vervolgmissie duurt tot september 2022.

Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*