23 april 2024

Zwarte gaten kunnen druk uitoefenen op hun omgeving

Credit: CC0 Public Domain

Twee natuurkundigen van de Universiteit van Sussex hebben ontdekt dat zwarte gaten druk kunnen uitoefenen op hun omgeving. Het blijken objecten te zijn met een complex thermodynamisch systeem, dat niet alleen een bepaalde temperatuur heeft, maar ook een druk, een drukkracht per oppervlakte-eenheid zoals dat heet. Xavier Calmet en Folkert Kuipers zijn die natuurkundigen en ze kwamen er eigenlijk per toeval achter dat zwarte gaten ook druk kennen. Eind 2020 probeerden zij de entropie van zwarte gaten te berekenen, een onderwerp waar Stephen Hawking in 1974 al aan rekenende en waaruit toen naar voren kwam dat zwarte gaten straling hebben. Calmet en Kuipers waren aan de slag met berekeningen om de kwantumzwaartekracht te corrigeren en daarin kwam telkens een extra, onbekend figuur terug, dat ze Kerst vorig jaar herkenden als druk. Uiteindelijk bleek dat kwantumzwaartekracht kan leiden tot het uitoefenen van druk, ook al is die weliswaar klein (zoals ook de Hawkingstraling gering is). Het gaat in dit geval wel om zogeheten Schwarzschild zwarte gaten, dat wil zeggen zwarte gaten die niet roteren en geen lading hebben. Hier het vakartikel van Calmet en Kuipers, zoals gepubliceerd in Physical Review D. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Het vreemde is dat de druk een negatieve druk is en dus inwaards drukt.

  Physicists Just Accidentally Made a New Discovery About Black Holes
  https://www.sciencealert.com/physicists-just-accidentally-made-a-new-discovery-about-black-holes
  [quote]
  It’s unclear what’s causing the pressure, and according to the team’s calculations, it’s very small. Moreover, it’s negative – expressed as -2E-46bar for a black hole the mass of the Sun, compared to Earth’s 1bar at sea level.

  This means exactly what it sounds like it means – the black hole would be shrinking, not growing. That’s consistent with Hawking’s prediction, although at this point it’s impossible to determine how negative pressure relates to Hawking radiation, or even if the two phenomena are related.
  [/quote]

  Dus technische gezien klopt de eerste zin van dit artikel niet voor dit geval, geen idee hoe het met andere zwarte gaten zit en of ze ook een positieve druk kunnen hebben.

Speak Your Mind

*