25 oktober 2020

APOD van ISS voor Saturnus (b)lijkt hartstikke nep

Home Forums Astrocorner APOD van ISS voor Saturnus (b)lijkt hartstikke nep

Tags: , , ,

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #75412

  Weet je nog die foto van de melkweg boven Goeree Overflakkee van afgelopen juni. Deze bleek hartstikke nep nadat de astronomie-wereld had aangewezen dat het stuk melkweg op de foto niet eens te zien is vanuit Nederland. De fotograaf in kwestie laat zich niet meer horen.

  Nu is er weer zo’n nepper in omloop die zelfs de APOD (Astronomical Picture Of the Day) gehaald heeft.

  Toegegeven, een prachtige foto; En de uitleg die fotograaf Julian Wessel op zijn site plaatst is zeer interessant. Helaas voor hem, buitelen de (hobby) astronomen ook dit keer weer over elkaar heen om te bewijzen dat de foto gemanipuleerd is, tot op de hoogte dat het gewoon een nepper (b)lijkt.

  De feiten die tegen de fotograaf zijn:

  • Het was te licht op het moment van schieten om zo’n donkere achtergrond in de foto te krijgen. De zon was al boven de horizon.
  • Het ISS en Saturnus zijn veel te licht en veel te scherp voor de in het bijschrift staande instellingen die de fotograaf gebruikte (42 frames per seconde).

  Wat denk jij? Nep of echt? En in het eerste geval, waarom zou iemand de moeite nemen?

  Ik heb met behulp van calsky.com zitten rekenen en de eerstvolgende keer dat er weer een bedekking plaatsvind (maar dan voor zonsopkomst) is op Zaterdag 5 maart net na 7 uur ‘s ochtends. Wanneer Julian zich wil bewijzen raadt ik hem aan om de 268km autorit voor lief te nemen en bij Frankfurt in de buurt zijn apparatuur op te stellen.

  #75419

  Op Facebook wordt er ook al heftig over gediscussieerd. Deze post bijvoorbeeld…

  #75429
  Arie NouwenArie Nouwen
  Sleutelbeheerder

  Op z’n eigen site blijft ‘ie maar gewoon volhouden dat het allemaal klopt zoals hij beweert. http://jwastronomy.com/news/ISS-transit-in-front-of-Saturn Jij had die link ook al, maar ik dacht even checken of zijn verhaal wellicht aangepast is. Lijkt niet het geval.

  #75466

  Inmiddels heeft de fotograaf ook toegegeven dat de boel nep is. Zie het discussieforum van APOD: http://asterisk.apod.com/viewtopic.php?f=9&t=35581&start=75#p253426

  In dat zelfde forum deelde iemand ook een filmpje van een echte transit!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.