19 juli 2018

Uitbarsting van zwart gat direct waargenomen

Afbeelding van IGR J17497-2821Op 17 september 2006 zaten medewerkers van het Integral Science Data Centre (ISDC), in Versoix (Zwitserland) met behulp van de Europese gammasateliet Integral te kijken naar het centrum van de melkweg. Op hun computers zagen ze de wijzers uitslaan toen ze een uitbarsting ‘zagen’ van een object in de buurt van dat centrum. Het was geen ‘gewone’ gammastraler, want die duren slechts enkele seconden tot minuten. Deze gamma-uitbarsting duurde veel langer: de helderheid groeide gedurende enkele dagen en daarna volgde een langzame afname die weken duurde. De uitgestraalde energie was trouwens ook minder dan bij gammastralers: sterrenkundigen noemen dat harde r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.