14 augustus 2018

Verklaring gevonden voor record-supernova

Animatie van het supernova-model van Woosley et alSeptember vorig jaar werd een supernova ontdekt in een sterrenstelsel 240 miljoen lichtjaar ver weg en die was 100 keer zo helder als ‘gewone’ supernova. Daarmee was SN 2006gy, zoals de supernova genoemd werd, een recordhouder. Onlangs werd hij onttroond, want SN 2005ap vond het nodig 300 keer zo helder te zijn1 als normale supernovae. Het vermoeden werd al gauw geuit dat zeer zware sterren, zo’n 90 zonsmassa’s schoon aan de haak, de oorzaak waren voor deze buitencategorie-supernovae. Maar hoe dat precies in z’n werk ging was niet bekend. Maar deze week

Noten
  1. Deze supernova werd eerder gezien dan SN 2006gy, maar pas dit jaar werd op grond van betere afstandsbepalingen de werkelijke lichtkracht van SN 2005ap berekend. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.