22 juli 2018

Geen verband tussen botsende en actieve sterrenstelsels


Goh, laten de sterrenkundigen nou lange tijd hebben gedacht dat er een verband is tussen botsingen van sterrenstelsels – en de daaropvolgende ‘samensmelting’ (merger) ervan – en de actieve sterrenstelsels. Recent onderzoek met behulp van de Hubble ruimtetelescoop heeft laten zien dat er grote kans is dat dat verband er helemaal niet is. Dat onderzoek van een groep sterrenkundigen onder leiding van Mauricio Cisternas (Max Planck Instituut voor Sterrenkunde in Duitsland) aan 140 actieve kernen van sterrenstelsels en een controlegroep van 1200 niet-actieve sterrenstelsels laat zien dat er geen verband is tussen die botsingen en het wel of niet actief zijn van een sterrenstelsel. Ieder groot sterrenstelsel heeft een superzwaar zwart gat in z’n centrum. Het exemplaar in ons Melkwegstelsel – 4,31 miljoen zonmassa’s op de weegschaal – is niet actief. Maar anderen

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.