15 juli 2018

Kunnen we al iets zeggen over de spin van het Higgs boson?

Voorbeeld van een Higgs boson, dat vervalt in twee ? leptonen

Bijna twee weken geleden werd door CERN de ontdekking bekendgemaakt van een nieuw deeltje met een massa van ongeveer 126 GeV, dat heel veel weg heeft van het Higgs boson. Direct daarna werd er door natuurkundigen al druk gespeculeerd over het waargenomen deeltje en over de eigenschappen ervan. Massa is natuurlijk

Reacties

  1. Voor mensen met angst voor spinnen is dit een horror-verhaal!

  2. ja, daar had ik even geen rekening mee gehouden. Higgs-arachnofobia. 🙂

  3. Dat de higgs een spin-0 deeltje is, lag toch altijd in de verwachting? Of ben ik nu abuis?

  4. Ja, dat ligt inderdaad in de lijn der verwachting. Maar s=1 en s=2 viel theoretisch ook niet uit te sluiten. Pas nu er harde data zijn blijkt dat in ieder geval s=1 wegvalt (vanwege het waargenomen ‘difoton-verval’, dus H > yy) en naar verwachting zal eind van het jaar ook s=2 wegvallen, als uit de data blijkt dat het Higgs boson ook kan vervallen in tau leptonen.

  5. En is er nog nieuws over die mogelijke supersymmetrische quark rond de 200 GeV?

  6. Ja, dat er nog geen nieuws is. 🙂 Laatste bericht (zie https://indico.cern.ch/getFile.py/access?contribId=28&sessionId=12&resId=0&materialId=slides&confId=173388) is: “no significant excess from SM expectation is seen so far.” SM=standaard Model.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.