19 maart 2024

ESA-astronaut Paolo Nespoli na 139 dagen weer terug op aarde

Credit: ESA/NASA/Roscosmos

Samen met zijn collega’s Randy Bresnik (NASA) en Sergei Ryazansky (Roscosmos) is de Italiaanse ESA-astronaut Paolo Nespoli na een verblijf van 139 dagen in het internationale ruimtestation ISS donderdag 14 december teruggekeerd op aarde. Het drietal keerde terug in de Sojoez MS-05 capsule, die na het loskoppelen van het ISS nog een snelheid had van maar liefst 28.800 km/u en die drie uur later landde in de steppen van Kazachstan. Voor Nespoli was dit z’n derde missie in de ruimte, de eerste was in 2007, de tweede in 2010-2011. Met de terugkeer naar de aarde kwam er een einde aan zijn Vita missie, dat stond voor ‘Vitality, Innovation, Technology and Ability’. Hieronder videobeelden van het afscheid van de astronauten, het sluiten van de luiken, het loskoppelen van het ISS, de landing van de capsule en het ‘bevrijden’ van de drie astronauten.

Bron: NASA Spaceflight.

Share

Comments

  1. angele van oosterom zegt

    Paolo Nespoli en de geschiedenis van een vlag
    anecdote uit ‘Lo spazio tricolore’ van Paolo Nespoli (1957), 5e Italiaan in de ruimte en drie ruimtereizen achter de rug, 2007, 2010, 2017.

    “Toen ik als paratroeper op een missie naar Libanon was, reden we rond door Beiroet met de witte jeep van de multinationale vredesmacht en de Italiaanse vlag geborduurd op mijn uniform. Als astronaut, toen ik in Houston aankwam, kreeg ik mijn ruimtepak overhandigd met een Amerikaanse vlag erop. Ik vroeg om uitleg en ze antwoordde mij dat we gasten waren en dat we dat symbool moesten dragen. Ik zei dat ik niets tegen de vlag van de Verenigde Staten had, maar voegde eraan toe dat als er een vlag op mijn pak zou staan, het dan Italiaanse moet zijn geweest. Ik creëerde verschillende problemen. op een gegeven moment vroeg ik de Amerikanen; ‘Sorry, maar als een van jullie naar Rusland gaat en zijn vlag op jouw pak aanbrengt, wat doe je dan? Na deze vraag mochten alle buitenlandse astronauten de vlag van hun land op het pak borduren. Ik ben niet zoals een van de vele Amerikanen die elke ochtend een saluut aan de vlag brengen. maar ik vroeg om onze kleuren op de pakken en t-shirts te zetten die de NASA me liet kiezen om ze in de ruimte te dragen. ze beweerden dat het een onverwachte procedure was, maar uiteindelijk gaven ze toe en maakten ze me tevreden. en zo vloog in mijn baan op mijn t-shirt de driekleur en de logo’s van het Italiaanse en Europese ruimteagentschap. Het leek me belangrijk.
    Het was geen kwestie van nationalisme, het was voor mij een uitdaging. Om aan te tonen dat zelfs een jongen die uit de provincie komt (ik kom uit een dorp in de buurt van Milaan) kan durven denken aan het doen van onmogelijke dingen en uiteindelijk zal slagen. Naar de ruimte gaan heeft zeker een wetenschappelijke waarde, maar voor mij blijft het boven alles exploratie en beproeving. Als je daarboven zit, heb je het gevoel een denkend dier te zijn dat heel moeilijke dingen oplossingen tracht te vinden. een uitdaging, want waarom gaan we naar de maan als we ons hier op aarde zo thuis voelen? Dan zie ik een lichtje schitteren in de ogen van de jongens wanneer ik met ze praat over wat ik in de ruimte heb gedaan. en het is dit lichtje dat op dat moment zijn hersens op volle toeren laat draaien.”

  2. Ill Matilled zegt

    Inspirerend stukje weer, heel anders dan van een flikkerende copy-paste papegaai zonder W bijvoorbeeld (ik weet niet echt waar ik het over heb, natuurlijk, mijn oprechte excuses indien van toepassing).

    De piloot in kwestie, net als Shepard waar Angele eerder over schreef is in voortdurende overpeinzing met zichzelf over de waarde van integriteit en of het wel of niet uitdrukbaar is in (relatief) extreme omstandigheden. Vrolijk rondrijden in een stralend wit geverfde jeep in een 80’s/90’s Beirut is daar een voorbeeld van. Of het claimen en exposeren van loyaliteit aan een voedende, verzorgende vlag.

    De kansen zijn bijzonder groot dat André naast de menselijk gebonden parameters ook iets te melden zou hebben over interresante gebeurtenissen in de expansie van de ongebonden ruimte.

Speak Your Mind

*