3 oktober 2023

Resultaten Huygens op Titan bekend

Credit: NASA

Op 30 november 2005 werden in Nature, het bekende wetenschappelijke tijdschrift, de resultaten bekend gemaakt van de landing van het ruimtevaartuig Huygens op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. Deze landing vond plaats op 14 januari 2005. Als bestuurslid van de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens mocht ik die dag in Noordwijk, waar de europese ruimtevaartorganisatie Estec een centrum heeft, de landing van Huygens live meemaken. Het hele bestuur was uitgenodigd door professor Olthof van Estec, omdat wij als naamgenoten van de Huygenssonde iets gemeenschappelijk hadden. Een hele eer natuurlijk. Noordwijk stond direct in verbinding met Darmstadt, waar het ‘vluchtleidingscentrum’ van de gehele operatie zich bevond en op een groot scherm konden we zien hoe de beelden van Huygens, meer dan een miljard kilometer verderop, langzaam binnendruppelden. De beelden zijn daarna door de media verspreid en over de gehele wereld bekend geworden. Conclusie van de recent verschenen resultaten is in ieder geval dat Titan, de enige maan in het zonnestelsel met een dampkring, heel veel lijkt op de vroege Aarde, met als verschil dat Titan geen water heeft maar methaan en dat er geen steenrotsen zijn maar bevroren water. De oppervlakte is met kleine ijsklompjes bezaaid, met een grootte tussen 3 mm en 15 cm. Stromend methaan en ethanol zouden verantwoordelijk zijn voor deze bezaaid liggende ‘stenen’. Op de foto een beeld van het landingsgebied van Huygens vanaf een hoogte van 1,2 km.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: