23 juli 2024

M57 en Schwassmann-Wachmann

M57 en Schwassmann-Wachmann

Credit Sean Walker en Sheldon Faworski

Vanavond ben ik uit wezen eten met vrouw en schoonouders bij de Wok of Fame, dus ik heb even geen zin om een uitgebreide astrowok, eh.. sorry astroblog te schrijven. Kan gebeuren. Maar ik zag wel een mooie foto van de samenstand tussen M57 (de bekende Ringnevel in Lier) en de komeet P73 Schwassmann-Wachmann 3. Gisteren was het astronomische plaatje van de dag al over de samenstand. De foto die ik vandaag zag (zie hierboven) laat zien dat de komeet zo’n beetje recht over de Ringnevel heen ging. En dat alles geschiedde anno domini 8 mei om 5 uur in den vroege ochtend.
Mooi hoor. O ja, ook nog even een vermelding van de makers van de foto: Sean Walker en Sheldon Faworski.

Naschrift
Als ik nog eens naar die foto van Walker en Faworski kijk denk ik ‘goh, het lijkt wel een soort kosmische bevruchting van een eitje (M57) en een zaadcel (de komeet)’. Vergeef mij de vergelijking, maar er zit wel iets in. Ben benieuwd wat er uit voorkomt 🙂 Even negen kosmische maanden wachten.

Share

Speak Your Mind

*