23 september 2023

En nog een Enceladusje

Enceladus steekt prachtig af tegen de sterren

Credit: NASA/JPL-Caltech.

Deze foto wil ik jullie niet onthouden: eentje van Enceladus, ja alweer die maan. Hij is gisteren al gepubliceerd en hij is door Cassini van afstand genomen, dus geen close-up. Maar het bijzondere is dat de foto Enceladus toont terwijl deze in de schaduwzijde van Saturnus verkeerde. Enceladus zou in de schaduw volkomen donker moeten zijn en toch is hij zichtbaar. Dat komt doordat zonnestralen de ringen van Saturnus verlichten. Dat licht wordt weerkaatst en gaat vervolgens richting oppervlakte van Saturnus (de wolken met een hoog weerkaatsend vermogen) en via Saturnus wordt Enceladus weer verlicht. In feite is het dus indirect indirect zonlicht [1]Zon > ringen > Saturnus > Enceladus. dat we hier zien. Volgens Emily Lakdawalla van de Planetary Society wordt de linkerkant van Enceladus ook nog eens zwakjes verlicht door de maan Rhea en de rechterkant door de manen Thetys en Dione. Je moet maar even in de bron kijken voor haar uitleg daarover. Die witte stipjes zijn overigens geen sterren, maar een soort ruis die veroorzaakt wordt door protonen uit het magnetische veld van Saturnus. Bron: Planetary.org/blog.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Zon > ringen > Saturnus > Enceladus.

Comments

  1. Het mooie van deze foto is, dat duidelijk te zien is dat de verduisterde Enceladus doorzichtig is… (Enkele sterren zijn te zien in het donkere deel van Enceladus. Of zijn dit weerkaatsingen op het ijs? 🙂 Ik vermoed dat NASA iets te mooie pr-foto’s de wereld in wil sturen…)
    Overigens complimenten voor je Blog!!! Eén van de meest informatieve die ik ken.)

    Hans

  2. Ja, da’s wel vreemd van die sterren die op Enceladus zelf te zien zijn. Je zou bijna denken dat het ‘vuiltjes’ op het negatief zijn.
    Bedankt voor je complimenten trouwens. Erg leuk om te lezen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: