23 september 2023

Gezocht: Europese astronauten m/v

Wie worden de opvolgers van ESA astronaut Hans Schlegel?

Wie worden de opvolgers van ESA astronaut Hans Schlegel? Credit: NASA

Astrobloggers opgelet! Met de successen van het ruimtelaboratorium Columbus en het onbemande vrachtschip ATV begint Europa aan een nieuw tijdperk in de bemande ruimtevaart. ESA zoekt daarom nieuw talent om het astronautencorps te versterken voor toekomstige missies naar het ISS, de maan en verder. 😯 Na selectieronde 1 [1]In 1978 met Wubbo Ockels als gekozen kandidaat. Hij vloog in 1985 een Spacelab missie met de Space Shuttle en selectieronde 2 [2]In 1992 was er opnieuw een selectieronde voor het Columbus laboratoriumproject. Hoewel de Nederlander André Kuipers toen nét buiten de definitieve selectie viel, kon hij in 1998 alsnog toetreden … Lees verder start binnenkort de derde selectieronde van de ESA! Die begint op maandag 19 mei en volgt de volgende procedure:

 1. Eerst vindt een screening van kandidaten plaats. De eerste fase van de formele sollicitatie staat online op www.esa.int/astronautselection. Sollicitanten moeten hetzelfde medische onderzoekscertificaat overleggen als privépiloten. Deze keuring kan worden afgenomen bij een voor de luchtvaart gecertificeerde Aviation Medical Examiner.
 2. Na de aanmelding en medische keuring volgen twee onderzoeken naar psychologische en professionele geschiktheid. Gedragstests en tests van de cognitieve vaardigheden vallen hier onder.
 3. Aeromedische artsen en klinisch specialisten doen een medische evaluatie. Ze doen screeningtests in het laboratorium en volgen hierbij speciale procedures.
 4. Het formele sollicitatiegesprek vindt plaats met een selectiecommissie. Die commissie kijkt of de kandidaat-astronauten geschikt zijn als ESA-staflid en astronaut.
 5. De uiteindelijke benoemingen worden officieel aangekondigd in 2009.

De vier geselecteerde astronauten die er uit zullen rollen sluiten zich aan bij het Europese astronautencorps en beginnen aan een basistraining in het Europese astronautencentrum EAC in Keulen. Voor meer info kan je hier terecht. Kortom: aanmelden! 😀 Bron: ESA.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 In 1978 met Wubbo Ockels als gekozen kandidaat. Hij vloog in 1985 een Spacelab missie met de Space Shuttle
2 In 1992 was er opnieuw een selectieronde voor het Columbus laboratoriumproject. Hoewel de Nederlander André Kuipers toen nét buiten de definitieve selectie viel, kon hij in 1998 alsnog toetreden tot het Europese astronautencorps. Kuipers vloog in 2004 Missie DELTA naar het internationale ruimtestation ISS.

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  hmmm, een geslaagde vliegmedische keuring op zak hebben???
  Laat ik die nou ooit eens in een grijs verleden, toen ik nog dacht vlieglessen financieel aan te kunnen/willen, hebben gehaald tijdens het verplichte “dagje uit” op de vliegbasis Soesterberg!!
  Gelukkig was het slechts een (zeer uitgebreide) medische keuring, met als Hormonaal HOOGTEPUNT de tandheelkundige controle door een ongelofelijk charmante (en voor de eventuele Macho’s onder den lezers LEES: “Lekker wijf”) Tandarts-assistente……..Ja…ja.. die waarbij het inderdaad altijd lente is!!
  Deze keuring heeft uw needrig scribent dus met vlag en wimpel doorstaan…….ergo, dit stukkie wordt geschreven door een potentiele Dordtse vertegenwoordiger van “The right stuff”???
  Ach….als ze “daarboven” behoefte hebben aan het Dordtse equivalent van “Howling Mad Murdock” (van de TV serie “The A-team)wellicht wel….want er zat toen geen geestelijke keuring aan vast….ha….ha…!!

 2. Ja, als jij je aanmeld mag je mij als referentie noemen hoor. Ik zal een goed woordje voor je doen. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: