18 november 2018

Mercurius in grootste elongatie

Zoekkaartje voor MercuriusLeuk hoor, zo’n internetstoring die meer dan een dag duurt! 🙁 Hopelijk is ‘ie vanavond na m’n werk weer in orde. Omdat ik gisteren en vanochtend geen internet thuis had zijn m’n bronnen (‘feeds’) ook eventjes opgedroogd. Daarom maar een bericht met de vertrouwde sterrengids. Vandaag zal Mercurius z’n grootste elongatie1 bereiken. Om zes uur ‘s morgens was dat moment, waarbij de kleine planeet 21, 48’ ten oosten van het middelpunt van de Zon staat. Hij was op dat moment echter niet te zien. Wel vanavond, zo rond 22.30 tot 23.00 uur! Hij staat laag in het noordwesten, met een schijnbare grootte van 8,2″ en een helderheid van 0,7m. Hij is voor 35% verlicht door de Zon. Tot eind mei is Mercurius een avondverschijning. Daarna staat hij te dicht bij de Zon. Half juni verschijnt ‘ie weer als ochtendverschijning en rond 1 juli bereikt hij z’n grootste westelijke elongatie. Afijn, een mooie kans om de komende tijd Mercurius te snappen. Het is wel noodzakelijk dat je een vrij uitzicht tot de horizon hebt.

Noten
  1. Elongatie is de hoekafstand van een planeet tot de Zon. Het is een boogafstand aan de hemelbol, gemeten in graden. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.