2 februari 2023

De ruimteplannen van Nicolas Sarkozy

Impressie van een Galileo satelliet. Credit: ESA

Vandaag, 1 juli dus, heeft Frankrijk het voorzittersschap van de Europese Unie voor een half jaar overgenomen. Niet toevallig dus dat vandaag de BBC met het verhaal komt dat de Franse president Nicolas Sarkozy ambitieuze plannen heeft om met Europa richting de Maan én Mars te gaan. Hij zou daartoe kontakt hebben gehad met z’n Engelse collega Brown om te kijken of ze samen een agenda kunnen trekken voor een vernieuwd Europees ruimtevaartprogramma. Zonder dat programma is Sarkozy bang dat Europa achter gaat lopen bij de ‘oude’ ruimtevaartnaties de Verenigde Staten en Rusland én bij nieuwe naties zoals Japan, India en China. Sarkozy zou de Europese ruimtevaartorganisatie ESA meer willen modelleren naar de NASA, dat wil zeggen meer politiek-georiënteerd maken [1]Lees: meer naar de dames/heren politici laten luisteren.. Tot nu toe was de ESA vooral wetenschappelijk georiënteerd. In een reactie wees Alan Cooper (van beroep European space policy implementation manager, yep leuk!) er op dat de vergelijking tussen ESA en NASA moeilijk te trekken valt omdat de NASA een budget tot z’n beschikking heeft dat zeven keer hoger is dan van de ESA. Logisch dat de politiek dan meer te zeggen heeft. In het BBC-bericht wordt gerept van een document waarin de Franse plannen voor de Europese ruimtevaart verder worden uitgewerkt en daarin wordt ook een bemande reis naar Mars genoemd. Mmmm, de Verenigde Staten willen naar Mars en nu ook Frankrijk/rest van Europa. Gloort daar niet een nieuwe ruimterace? 🙂 Bron: BBC.

Share

References

References
1 Lees: meer naar de dames/heren politici laten luisteren.

Comments

  1. Christophe zegt

    Ik hoop van niet. Ofwel doe je zo’n maan- en marsmissies internationaal ofwel doe je het niet. Verder blijf ik van mening dat we best nog enkele tientallen jaren netjes onbemande sondes blijven sturen

    Beeld je in: met een fractie van de kostprijs van 1 missie naar Mars (retour) kan je onbemande ruimtesondes à la Cassini-Huygens naar elke planeet van ons zonnestelsel sturen. Hoeveel weten we ondertussen al van Uranus? Neptunus? Laat staan van hun manen 🙂

    Ik ben niet tegen bemande ruimtevaart, maar het moet geen politiek spelletje worden zoals nu opnieuw steeds meer het geval is.

  2. Christophe, ik ben het van harte met je eens. Voor de prijs van één bemande Marsvlucht kan je misschien honderd Phoenixen, Cassini’s, Venus Expressen en zo financieren. Beeld je dat eens in.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: