7 juni 2023

Kwantummechanica bij Christiaan Huygens

kwantummechanica

Credits: quantumenergywellness.com

Komende vrijdag, 23 januari 2009 volgens de jaartelling, zal Dingeman Goos een presentatie geven over kwantummechanica bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Vanwege het Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009 zijn alle lezingen bij Huygens dit jaar gratis en voor niks bij te wonen. 😀 Even een tipje van de sluier oplichten van wat Goos allemaal gaat vertellen vrijdag: De klassieke natuurkunde kon met heel weinig formules heel veel verklaren. Er zaten echter twee onnauwkeurigheden in het systeem van Newton:

  1. de lichtsnelheid is wel groot, maar niet oneindig: dit werd gecorrigeerd met de relativiteitstheorie;
  2. de minimale hoeveelheid energie is wel klein, maar niet oneindig; Dit werd gecorrigeerd met de kwantummechanica.

Het verhaal gaat over de de ontwikkeling van de mechanica die nodig is om het gedrag van van atomen te beschrijven en de mensen die daarbij een rol gespeeld hebben. Een citaat om de toon te zetten: “Als je niet geshockeerd bent bij je eerste ontmoeting met kwantummechanica, dan heb je het vast niet begrepen.” (Niels Henrik David Bohr (1885-1962). Bereid je voor. Meer info over plaats en tijd bij Huygens is hier verkrijgbaar.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: