23 februari 2024

Winnaars ATLAS/CERN wedstrijd zijn bekend

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Die daarmee een trip naar de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider in Genéve (Zwitserland) heeft gewonnen), die een film over de vraag ‘Wat is massa precies?” heeft gemaakt. Da’s vooral een informatieve film, maar niet zo leuk als die van hierboven. Bro…”

De Astroblogs beginnen langzamerhand een soort van astro-videotheek te worden, zo vaak publiceer ik hier video’s. Maar ja, ze zijn ’t allemaal waard te bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze over het proton, die vierde is geworden in de ATLAS/CERN multimedia-wedstrijd (even dubbelklikken op ’t plaatje):

protonen in de LHC

Credit: Phil Owen/CERN

Zie je hoe ín dat proton vage bolletjes rondcirkelen? Dat zijn de quarks, één down quark en twee up quarks. Het filmpje is gemaakt door Richard Green. De winnaar van de wedstrijd is Phil Owen ((Die daarmee een trip naar de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider in Genéve (Zwitserland) heeft gewonnen), die een film over de vraag ‘Wat is massa precies?” heeft gemaakt. Da’s vooral een informatieve film, maar niet zo leuk als die van hierboven. Bron: Bad Astronomy + CERN.

Share

Speak Your Mind

*