Over 10 dagen is Mars in oppositie

Credit: NASA

Nog tien nachtjes slapen en dan is het zover: Mars in oppositie. Vrijdag 29 januari om 21.00 uur ‘s avonds staat Mars pal tegenover de Zon aan de hemel. Oftewel de geocentrische lengten van Mars en Zon verschillen precies 180°. Oftewel als de Zon ondergaat in het westen komt Mars op in het oosten. Oftewel dit is het moment om Mars te bekijken en/of te fotograferen. Eh… nou ja, wat dat laatste betreft gelijk even een domper op de vreugde: Mars staat behoorlijk ver weg. De rode planeet staat dicht bij het apheliumpunt in z’n ellipsvormige baan en dat zorgt ervoor dat de schijnbare diameter niet groter is dan 14,1″. Dat was augustus 2003 wel anders. Toen stond ‘ie in het periheliumpunt van z’n baan en dat leverde een score van 25,11″ op. Zucht… Mars staat trouwens twee dagen eerder, op 27 januari om acht uur ‘s avonds om precies te zijn, het dichtste bij de Aarde. Afstand met de lineaal gemeten: 0,66398 AE, oftewel 99 miljoen km. Ik kwam trouwens net een serie prachtige Marsfoto’s tegen, waarvan de meesten hier ook ooit gepubliceerd zijn, maar het kan nooit kwaad die juweeltjes bij elkaar te zien. Allemaal gemaakt met de HiRISE van de Mars Reconnaissance Orbiter, hoe kan ‘t ook anders. De auteur van de blog waarop de serie verscheen, ik vermoed een Zweed of Noor genaamd Stjornuskodun, schrijft over HiRISE:

Myndir HiRISE eru á­ senn stórglá¦silegar og stórfurá°ulegar og lá­kjast oft á tá­á°um fegurstu listaverkum. Hér er aá° finna tuttugu ljósmyndir sem HiRISE hefur tekiá° sá­á°ustu árin af yfirborá°i Mars. Sumar ljósmyndirnar eru svarthvá­tar, aá°rar vá­svitandi á­ fölskum litum til á¾ess aá° draga fram smáatriá°i sem annars sá¦just illa eá°a alls ekki.

Wat ‘t betekent? Geen idee, maar het staat wel leuk. 😀 Bron: Sterrengids, 2010.

Wie wordt astrofotograaf 2010?

Credit: Royal Observatory

Astrofotografen (in spé) opgelet: vorige week is de wedstrijd Astronomy Photographer of the year 2010 gestart! De wedstrijd wordt georganiseerd door het Royal Observatory in Greenwich in samenwerking met het blad Sky at Night Magazine. Iedereen kan astrofoto’s inzenden in verschillende categorieën, te weten ‘Aarde en ruimte’, ‘Het zonnestelsel’, ‘Deep Space’ (hoe vertaal je dat? ‘De diepe ruimte’ klinkt voor geen meter), ‘Mensen en ruimte’, ‘Beste beginner’ en tenslotte de categorie ‘Jonge astrofotograaf van het jaar’. Nou, daar moet toch wel iets van je gading bij zijn. Iedereen kan meedoen en de voorwaarden staan hier. Onder andere dat je tot 16 juli 2010 je inzendingen kan opsturen en dat je een account op Flickr moet hebben. Op 10 september 2010 worden de winnaars bekend gemaakt. Wat je kan winnen? Geld, maar vooral eeuwige roem. Als je wilt weten wie in 2009 de winnaars waren moet je even hier kijken. Heb je een idee wat je aan tegenstand kan verwachten. Kortom, aan de slag allemaal met het maken van prachtige astrofoto’s en meedoen! 😀 Bron: Will Gater.