26 oktober 2020

Grootste telescoop ter wereld komt op de Cerro Armazones

Zo komt de E-ELT eruit te zien

Op de Cerro Armazones, een berg in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili, komt de grootste sterrenkijker ooit op aarde en Nederland doet mee aan de bouw ervan. Een adviescommissie van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft de ESO-raad geadviseerd de nieuwe Europese Extremely Large Telescope (E-ELT) te bouwen op Cerro Armazones in Chili. Deze locatie is gekozen uit in totaal vier Chileense plekken en een locatie op het Canarische eiland La Palma. Cerro Armazones, in de buurt van Cerro Paranal, waar ESO’s Very Large Telescope staat, beschikt volgens de adviescommissie over gunstige waarneemcondities en profiteert daarnaast van de nabijheid van de faciliteiten op de Paranal-sterrenwacht. De ESO-raad neemt binnenkort een definitief besluit over de vestiging van de 42-meter E-ELT. In de Raad zijn alle lidstaten van de Europese sterrenkundeorganisatie, waaronder Nederland, vertegenwoordigd. De E-ELT wordt de grootste optisch-infrarode telescoop ter wereld en is naar verwachting in 2017 beschikbaar voor de eerste waarnemingen. Nederland gaat voor 18,8 miljoen euro bijdragen aan instrumenten voor de E-ELT. Het bedrag is toegekend aan een consortium van academische en industri

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.