13 juni 2024

Inslag op Jupiter juli 2009 vermoedelijk van komeet

De donkere vlek op Jupiter op vier achtereenvolgende momenten (19 juli 2009). Credit: Anthony Wesley

Op 19 juli 2009 ontdekte amateur-sterrenkundige Anthony Wesley (Murrumbateman, Australië) een donkere vlek op Jupiter’s zuidpool. De vlek deed sterk denken aan de donkere vlekken die ontstonden door de inslagen van fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9 (SL9) op Jupiter in 1994. Afgelopen week verscheen een artikel op ArXiv van een team van wetenschappers plús Anthony Wesley over die donkere vlek, welke officiëel gepubliceerd is in het vakblad The Astrophysical Journal Letters. Men denkt dat de inslag van een ijslichaam (‘ice body’) van 0,5 á 1 km grootte de donkere vlek heeft veroorzaakt, m.i. dus een komeetkern. Op basis van deze inslag en die van SL9 denkt men dat de hoeveelheid van dergelijke inslagen met deze omvang zeker van tot tien keer groter is dan wat men eerst dacht. Men schat in dat één inslag per 10 jaar te zien moet zijn. Met name telescopen die kijken in het nabije infrarood maken volgens de onderzoekers meer kans om inslagen op Jupiter te zien, omdat deeltjes in de hogere luchtlagen van Jupiter die de gevolgen van de inslag als eerste merken in dat gedeelte van het electromagnetische spectrum stralen. Tip voor deze blog kwam van Rudy. Thanx! 😀

Share

Speak Your Mind

*