17 juni 2024

ATT

Poeh…eindelijk lekker plat uitpuffen op de bank!!

Niet dus!!…..ik heb namelijk  “de almachtige Astroblog-baas” Adrianus V beloofd om “een aardig stukkie” te schrijven over de ATT.

Enne….ATT staat in goed Duits (?) voor Astronomische Tausch und Trodel, een hele grote astrobeurs gehouden in de “Gesamtschule Bockmuhle in Essen”, net over de grens. Zeg maar net zoiets als “Astrofest” in London maar dan middels een “laagvlieg-scheurpartij” van een uurtje of twee over de “asfaltluchtwegen van de duitse autobahen” makkelijk met de auto bereikbaar! Vanochtend in alle vroegte aan de rand van Dordecht ( zorgvuldig dichtgetimmerd vanwege het mega-evenement “Dordt in stoom”, ook een aanrader trouwens!) opgepikt door astrovriendje Cees om zo rond een uurtje of 10 voor de ingang van de ATT fris, vrolijk en hoopvol weer op te duiken. Boekje gekregen, vervolgens Kaartje gekocht,  in de vorm overigens van een vijfpuntige gele ster die je op je jasje kon opprikken, waarna enkele Hollanders met gevoel voor humor en een tikkie historisch  besef het toch niet konden na-laten om even hier en daar een….eh…”opmerking” te plaatsen, als je begrijpt  wat ik bedoel…Nou ja, had wellicht iets handiger gekund, maar goed dit terzijde want daar kwamen we tenslotte niet voor!! De ATT is in feite éne grote gigantische “astronomische snoepwinkel” waar je je werkelijk helemaal bankroet kunt kopen aan de meest uiteenlopende “astrospeeltjes”. Van de simpelste oculairen van een eurotje of 30 tot complete meg- telescopen van een eurotje of 30 000!!! Vooral de “gymzaal” is een plek waar je materieel erg gelukkig kunt worden en derhalve  financieel erg ongelukkig!! Ikzelve heb meestal geen wensen als ik naar de ATT ga, doch niet deze keer want ik heb namelijk besloten om na vele jaren van felle kritiek mezelve dan eindelijk toch te willen verwennen met een heus GoTo-systeem voor mijn telescoop!! Ja…ja…meneer Brandt komt eindelijk “uit de astronomische kast” en heeft zijn dyehard principle van “GoTo is voor watjes, Fuzzy Blobs zoek je op met een sterrenkaart en zoeker” aan de sterrenkundige wilgen gehangen. Zat laatst in de biesbos weer eens te tobben met mijn sterrenkaarten, moeizaam mijn weg zoekend in de Virgo-cluster en toen opeens brak er wat in mij….Aaaagghhh dit wil ik niet meer, dan word ik maar een “astro-bejaarde” maarre…ik MOT ook zo’n ding!! En…Zucht…wat wil het (nood)lot nu dat er dus  echt van alles en nog wat te vinden was op de ATT….en dat zowel vriendje Cees en vriendje Rinus zeer tevreden met hun gewenste  “astronomisch snoepgoed” het gebouw uit zijn gewandeld maarre…uw nedrig schrijver dezes zelfs geen glimp heeft mogen opvangen van zijn gewenste GoTO-speeltje. De twee hollandse dealers die ik op het oog had, normaal altijd aanwezig op de ATT, waren deze keer  in velden of wegen te zien…….een  teken aan de wand wellicht????? Nou ja….het was weer “interesant”  met veel “bling bling”  wederom in de vorm een ware vloedgolf  van peperdure apo-fluo-lenzenkijkers  (wat zien mensen toch in die stomme dingen???) en bakken met Oculairen van het formaat “handgranaat”…..Zucht, waar is de goede oude tijd van de de parralactischen 20 cm Newton toch gebleven,… Ik word echt oud..ha..ha… Trouwens nog een bevinding is het feit dat ook in de astrowereld wel iets te merken leek van de crisis,  want het leek allemaal toch wat “tammer” allemaal vergeleken met voorgaande jaren. Afijn, de ATT was weer net zoals altijd  leerzaam, leuk en vooral erg gezellig….volgend jaar gaan we gewoon weer!!!!

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Jan, bedankt voor je uitvoerige verslag van jullie belevenissen in het verre Essen. Jammer dat je zonder spullen thuiskwam, maar goed voor de portemonnee. Eén quote uit je verhaal zal vast de plaatselijke pers halen:

  …want ik heb namelijk besloten om na vele jaren van felle kritiek mezelve dan eindelijk toch te willen verwennen met een heus GoTo-systeem voor mijn telescoop.

  😯 Jan en GoTo, da's hetzelfde als een kabinet Wilders-Cohen.

 2. wel ja, joh…..lekkere vergelijking maak jij zeg,…."een kabinet cohen wilders"…..die vergelijking alleen al zou voor mij nu al weer voldoende zijn om dit "onzalige" plan direkt weer in de oude maas te knikkeren. Maarre… je had een nog veel ergere vergelijking kunnen gebruiken..namelijk als ik mijn 2CV'tje zou inwisselen voor een Toyota Prius……AAAAARRRRGGGGGHHHHH, dat zou mij echt accuut van mijn "wilde plannen" af helpen. Nu heb je me slechts weer in "twijfel-mode" gebracht….Je wordt bedankt….ha….ha…!!

 3. Het zal wel aan mijn dirty mind liggen, maar bij "mezelve verwennen met een GoTo-systeem voor mijn telescoop" krijg ik dubieuze beelden voor ogen….

  Over ogen gesproken, ik moest de ATT helaas aan me voorbij laten gaan omdat ik weer eens met een oog onder een laser ben gaan liggen. Wel eens je eigen verschroeiende hoornvlies geroken…?

 4. Eh… Paul, ik neem aan dat je over dat hoornvlies een grapje maakt? Of is 't echt zo slecht verlopen? Hoop voor je van niet.

 5. Jos Haring zegt

  Ha die Jan,

  Ik heb je daar niet gezien…. ik was er met Mario, die daar een profi Stativ wilde kopen voor zijn Volks-apo! We waren er tussen 14.00 en 16.00. Leuke dingen gezien, sfeer deed helaas veel te veel denken aan die oude landelijke JWG bijeenkomsten, inclusief oude zweetlucht. Ik heb op het punt gestaan mijn portemonnee te trekken voor een mooie kijker, zag er op het laatste moment maar vanaf en heb een planetariumpje gekocht voor €45 😉

 6. Hoi Jos,

  Echt jammer dat wij elkander daar niet tegen het lijf zijn gelopen want ik was daar weer samen met Cees Aarnoutse, maar wij waren daar al vanaf 10.00 uur…enne….na 4 uur ronddwalen in refractorland kon ik echt geen telescoop meer zien vandaar dat wij om 14.00 uur weer de spreekwoordelijke plaat hebben gepoetst.

  De "Oud-Dordrecht-connection" was duidelijk uitbundig op deze ATT want wij kwamen wel Edwin tegen!!

  Ach tja….en die oude vertrouwde muffe JWG zweetlucht heeft, zo vind ik als liefhebber van de "klassieken", toch wel weer iets aandoenlijks nostalgies hebben..ha…ha..!!

Speak Your Mind

*