2 maart 2024

16 miljoen jaar geleden keerden Aardse magnetische polen razendsnel om

Model van het aardmagnetisch veld. Credit: Selkin et al

Voor de tweede keer zijn er aanwijzingen gevonden dat de noord- en zuidpool van het aardmagnetisch veld in het verleden razendsnel zijn gewisseld. Om de 300.000 jaar treedt die omkering van noord- en zuidpool op en normaal gesproken duurt zo’n ‘ompoling’ ongeveer 5000 jaar. Die ompoling vindt z’n oorsprong in de kern van de Aarde, maar wat precies de oorzaak van dit verschijnsel is dat is nog onbekend. In 1995 werden in een oude lavastroom in Oregon (Verenigde Staten) aanwijzingen gevonden dat de ompoling ooit met een snelheid van maar liefst 6° per dag had plaatsgevonden, da’s 10.000 keer sneller dan de normale ompoling gaat. Aan die waarneming werd destijds weinig waarde gehecht, maar recent onderzoek van Scott Bogue (Occidental College in Los Angeles) en Jonathan Glen (United States Geological Survey in Menlo Park, Californië) aan een gestold stuk lava uit Nevada laat hetzelfde zien: een razendsnelle omkering, waarbij het magnetisch veld van de Aarde in één jaar tijd maar liefst 53° kantelde. In vier jaar tijd zou het gehele magnetische veld zijn omgekeerd, tikkie sneller dan die 5000 jaar. Zou zoiets nu gebeuren dan zouden we een flink probleem hebben, want schepen hanteren voor hun navigatie nog steeds de ouderwetse kompasnaalden. Vogels oriënteren zich ook op het magnetische veld, dus die zouden behoorlijk van streek raken. Moeten ze maar overstappen op GPS. 🙂 Bron: New Scientist.

Share

Comments

 1. Wetenschap tja… maar we zijn toch niet vergeten dat onze

  beschaving afkomstig is van de oude Grieken hè ?

  Stel nou, dat hun goden bestonden, zoals Dyonnisus, Hermes, Zeus,

  Demeter etc. Goden zijn onsterfelijk. Dus is het een optie als ik suggereer: Stel dat onze Goden zich een beetje/veel bemoeien met

  ons "Aardetje" valt het dan vanuit dit oogpunt dan wel enigszins te begrijpen waarom onze Aarde zulke bokkensprongen maakt ?

  Je zal me vast Ignorant vinden. Maar naast wetenschap bestaat

  volgens mij ook nog God.

 2. Tsja, om nou alle bokkesprongen in de natuur met Goden te verklaren is m.i. een heiloze weg. Wetenschap probeert waargenomen verschijnselen op een rationele wijze te verklaren. Da's toch wat anders dan overal de bemoeienis van op mensen lijkende goden achter te zoeken. Maar goed, ieders recht om daarin te geloven.

Speak Your Mind

*