23 juli 2024

Bekijk aankomende ISS-passages in de Astrokalender

De Astrokalender met de komende ISS-passsage

Ik zag vanavond het internationale ruimtestation ISS overvliegen. Schitterend om te zien, zo’n stip die steeds helderder wordt. Op een gegeven moment is ‘ie van magnitude -3,5 en zie je ‘m gewoon stralen als de ster Wega in het sterrenbeeld Lier vlakbij het zenit wordt gepasseerd. Komende passages van het ISS zijn zoals bekend te zien op websites zoals Heavens Above of via waarschuwings-tweets als Twisst. Maar je kan ook gewoon in de Astrokalender van de Astroblogs – één van die tabs bovenaan de homepage – kijken en zien wanneer ’t gevaarte overvliegt. De tijden zijn gelijk de Nederlandse tijden, dus niks omrekenen. Zo zie je direct dat maandag 6 september het ISS om 22.05 uur opduikt en drie minuten later weer verdwijnt, met een maximale hoogte van 39°. Klik op ‘meer details’ en bij het kopje ‘beschrijving’ lees je vervolgens nog eens: Appearing in the W at 10 degrees above the horizon. Nou, wat wil je nog meer. Service toch? 🙂

Share

Comments

 1. Het was inderdaad een mooi gezicht de ISS. Heel helder en leuk om te zien. Vanavond bekeken met blote oog en verrekijker. Morgen eens kijken of het met de telescoop gaat lukken

  • Is een verrekijker niet handiger te gebruiken? Als je een telescoop wil gebruiken zou je ‘m zo af moeten stellen dat je maar over één as hoeft te volgen. Jan Brandt, mede-auteur van de astroblogs, heeft daar ervaring mee. Hij heeft een paar keer het ISS gefilmd.

 2. Hallo Adrianus, ik weet niet of het gaat lukken maar ik wil het eens proberen. Kijken wat ik kan zien.

  mvgr
  Rene

 3. Gegroet allen,

  Eh…effe voor de duidelijkheid….visueel het ISS een beetje leuk in detail bekijken is bijkans onmogelijk….Heb gisteravond zelf geprobeerd om met mijn, toegegven redelijk zware, 25X100 verrekijker iets van detail aan het overvliegende ISS waartenemen….maarre….een verrekiijker/telescoop met een vergroting van 25X beweegt zoveel dat je gewoon niets meer ziet dan een flinke in het beeldveld heen en weer bewegend heldere vlek.
  OK, het is een uitgebreide vlek inplaats van een vormloos puntje, maar da’s dan ook alles.
  Nee….als je echt iets wil “zien” van het ISS dan moet je een goede webcam aan een flinke (10 tot 20 cm) telescoop..eh…”plakken”….liefst nog met een 2X barlowlens zodat je als het ware een telelens krijgt met een brandpuntsafstand van meer dan twee meter.
  Dit laatste is beslist nodig om een beetje details zichtbaar te maken.
  Heb deze optische combinatie voor elkaar dan is de grootste opgave met behulp van je zoekertelescoop het precies op je piepkleine webcamchip zien te krijgen en te houden (voor een seconde of 30) van dat rap langs de hemel vliedende ISS.
  Als je vervolgens in de luttele 30 seconde (webcam ingesteld op een opnamesnelheid van minimaal 30 frames per second) het voor elkaar weet te krijgen om een paar frames te pakken te krijgen waar “het kreng” dan toevallig ook nog op staat, dan is het een kwestie van uitkiezen welk frame de het beste ISS plaatje bevat..en die daarna nog eens verder digitaal opleuken.
  Laat ik je dit zeggen……..hoewel een erg leuke sport, Het ISS mooi fotograferen is absoluut niet makkelijk….vooral dat gedoe met dat precies volgen is echt lastig….OK, Ik gebruik geen speciale peperdure heavy computergestuurde monster-montering maar “slechts” een simpele handmatige bestuurde Dobsonmontering.
  Dit betekent dat er gewoon wat meer moeite gedaan moet worden voor een grappig resultaat…….en dat lukt uiteindelijk best wel..gewoon een kwestie van effe stug volhouden!!

 4. Vanavond was het te bewolkt en ik begreep van jou en ook van Jan zijn verhaal dat het inderdaad nooit zou lukken met een sterrenkijker.

Speak Your Mind

*