18 april 2024

Een interactieve astrofotografieworkshop bij Huygens

Een astrofotografieworkshop bij Huygens. Credit: Martin Mobberley.

Morgenavond, 10 december 2010, zal Peter Pulles een interactieve avond verzorgen bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over basisastrofotografie. En met ‘basis’ bedoelt hij ook echt simpel, want Peter Pulles laat zien hoe je mooie resultaten kunt behalen alleen met digitale spiegelreflexcamera op statief en dus niet met telescopen op monteringen. De charme van dergelijke opnamen is groot en het palet en soort foto’s is eigenlijk veel dynamischer en groter en gevarieerder dan de deepsky fotografie met volgopnamen. De Krabnevel is de Krabnevel, maar behoudens de hoeveelheid details en de afbeeldingsgrootte, is de ene foto in principe gelijk aan iedere andere. Je kunt immers met hetzelfde type kijker op dezelfde type montering met dezelfde soort en type camera en dezelfde instellingen en technieken en nabewerkingen dezelfde foto maken als je collega”¦ Zo niet met basis-astrofotografie. Los van dat niemand anders op hetzelfde plekje kan staan als jij en dus altijd een andere compositie zal hebben, kun je op honderd-en-een manieren Jupiter tussen de sterren van de dierenriem aan de hemel fotograferen, met een keur aan lenzen en met een dozijn aan voorgronden en effecten en niemand zal exact die foto kunnen reproduceren. Nou ja, het zal in ieder geval heel lastig zijn. Aan de orde komen soorten statieven, camera’s en lenzen en accessoires, scherpstellen, sluitertijden en diafragma’s en iso-waarden en de onderlinge relatie daartussen, beeldcompositie, still-opnames en animaties, stapelen van opnamen en beeldbewerking, plannen en organiseren en voorbereiden van je opnamen en nog veel meer. We beginnen om 20:30 uur en vanaf 20:00 uur is de zaal open. Dus, hop… morgenavond snel naar Huygens!

 

Share

Speak Your Mind

*