Morgen (woensdag 23 februari 2011) om 11.09 uur Nederlandse tijd zal vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië met behulp van een Taurus XL draagraket de satelliet Glory worden gelanceerd en in een baan om de aarde worden gebracht. Met Glory hopen klimaatwetenschappers te kunnen achterhalen welke invloed de zon heeft op het klimaat op aarde en in hoeverre de klimaatverandering te danken is aan de zon. De komende drie jaren gaat de satelliet daarom twee dingen in de gaten houden: ‘naar boven kijkend’ meet Glory de exacte hoeveelheid zonnestraling (solar irradiance), ‘naar beneden’ houdt ‘ie de aerosolen in de dampkring in de gaten, de deeltjes die het zonlicht kunnen absorberen en reflecteren én die als condensatiekernen kunnen dienen. Aerosolen kunnen stofdeeltjes zijn, die in de dampkring zijn gekomen door vulkaanuitbarstingen, door menselijke uitstoot (industrie, uitlaatgassen, bbq’s, etc…), zandstormen in de woestijn en andere oorzaken. De zon heeft de afgelopen jaren in een langdurig minimum gebivakkeerd, tussen zonnecycli 23 en 24 in, maar de uitbarsting van vorige week heeft laten zien dat ‘ie weer behoorlijk actief wordt. Met Glory gaan we kijken of dat ook z’n effecten heeft op ons klimaat. We wachten ’t resultaat geduldig af. De lancering is overigens live te bewonderen via NASA TV. Bron: Universe Today.
Ik heb een aantal maanden geleden een gesprek gehad met Reinier van den Bergh (je weet wel, de RTL-weerman en oprichter van Meteo Consult) en heb hem o.a. gevraagd wat hij vind van de inlvoed die de zon zou kunnen hebben op het klimaat. Volgens hem is die invloed te verwaarlozen en leidt het de aandacht af van het echte probleem, namelijk de invloed van de mens op het klimaat.
Of ik het met hem eens ben? Mwoah, ik weet niet…
Ik ben het niet met Reinier van den Bergh eens. Maar goed ieder z'n eigen mening, hij zal er z'n argumenten wel voor hebben. Ik meer meer geneigd wèl in de sterke invloed van de zon te denken, gecombineerd met de invloed die kosmische straling op ons klimaat heeft. Da's zo'n beetje de theorie van de kosmoklimatologie.
Ik ben het een beetje met je eens. Ik denk ook dat de zon een invloed heeft op het klimaat. Maar voldoende om het hele klimaatprobleem te verklaren? Nee, dat is struisvogelgedrag denk ik. We zullen echt onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, en het niet moeten afschuiven op de zon. Dat gezegd hebbende, denk ik ook dat de zon een invloed heeft. Maar niet meer dan 10-20% i.m.h.o.
Ja, dat denk ik ook. Dat het een mix is van invloeden. De mens heeft invloed, de zon/kosmische straling hebben invloed, de aarde zelf met haar vulkanen, precessie, etc.. zal ook invloed hebben. Kortom, een cocktail van invloeden. Zaak van de wetenschappers om de juiste samenstelling van die cocktail te vinden en niet eenzijdig 'de schuld' bij één oorzaak neer te leggen.