Tien weetjes over Gagarin’s vlucht met de Vostok 1

De lancering van de Vostok 1. Credit: ESA

Het is al een poosje bezig en het zal morgen – dinsdag 12 april – wel een toppunt bereiken: de terugblikken op de historische vlucht van Joeri Gagarin, de Russische kosmonaut die op 12 april 1961 als eerste mens in de ruimte kwam. Hier mijn bijdrage van 5 centen aan dit alles, een tiental weetjes over die vlucht:

  1. Ten eerste de duur van de vlucht: die was 108 minuten. Nou ja, eigenlijk was het 118 minuten, waarvan Gagarin 108 minuten in de Vostok-1 capsule zat en tien minuten onder een parachute bungelde. Huh, onder een parachute? Adrianus vertel op!!
  2. Gagarin landde met een parachute op de grond. Ja, de Vostok landde óók met een parachute op de grond, maar toen de capsule de grond raakte zat Gagarin er niet meer in. Hij was er op 7 km hoogte uit geschoten en kwam tien minuten later op de grond. Waarom? Nou eenvoudig, omdat die eerste Vostok gebouwd was om iemand in de ruimte te brengen, NIET om ‘m terug naar de aarde te brengen. Dit feit kwam pas veel later na de vlucht aan het licht, want de Russen wilden doen voorkomen dat Gagarin mét capsule op de grond landde, om te voorkomen dat men de ruimtevlucht niet zou erkennen.
  3. Vóór Gagarin’s vlucht was er een testvlucht met Ivan Ivanovich en de hond Zvezdochk. Huh, Ivanovich, was Gagarin dan niet de eerste mens in de ruimte? Ja hoor, dat was hij wel. Ivanovich was een dummy, een pop die in 1993 bij de Sotheby veiling werd verkocht. Die hond was trouwens wel echt, maar ik weet even niet hoe ‘t daarmee afgelopen is.
  4. Gagarin was de 27-jarige piloot van de Russische luchtmacht, die als eerste mens in de ruimte kwam. Tsja, over hem zijn bibliotheken vol geschreven, dus wat kan ik daar nog aan toevoegen? Ja, dat hij slecht tegen de roem kon die hem ten deel viel en dat hij dronk, zwaarder werd en zelfs overspel pleegde, met de verpleegster Anna Roemansjeva.
  5. Het lanceerplatform op Baikonur Cosmodrome wordt nog steeds gebruikt. Yep, dé sacrale plek waar Gagarin vertrok wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt, pas nog voor de lancering van de Soyuz Gagarin. Never change a winning launchplatform, zeggen ze toch?
  6. Gagarin won de ‘race’ om de eerste vlucht van kosmonaut Herman Titov. Zowel Gagarin als Titov waren dé kanshebbers om gekozen te worden tot eerste mens in de ruimte. Vermoedelijk lag Titov beter in de markt, maar heeft men toch voor Gagarin gekozen omdat de eerste vlucht kort was. Titov was veel sterker en men wilde hem inzetten voor de vlucht met de Vostok-2, die maar liefst een dag zou duren.
  7. De Vostok-1 had geen afremraketten. Zoals ik al zei was die Vostok-capsule hééél eenvoudig. Hij had geen afremraketten, zodat de capsule ondanks de parachutes met een enorme klap neerkwam. Als Gagarin er niet eerder uit was gesprongen had hij de landing niet overleeft.
  8. Dit was de baan van de Vostok-1. Effe dubbelklikken s.v.p.
  9. En hier kwam de Vostok-1 weer neer: 51.270682°N en 45.99727°O. Als je Google Earth heb kan je ‘t opzoeken. Het ligt ergens in de Saratov regio.
  10. Dit waren de woorden die gesproken werden bij de lancering: om 06.07 uur UTC op 12 april lanceerde de Vostok-1 en hoofdingenieur Korolev zei toen: “voorlopige fase… tussen… hoofd… LIFT OFF! …Wij wensen je een goede vlucht. Alles gaat goed!” En Gagarin zei vervolgens: “Poyekhali!” (Daar gaan we!). Yep, daar ging ‘ie!

Bron: diverse bronnen, zoals Wikipedia, NRC-Handelsblad en Cosmic Log.

Morgen verschijnt stripverhaal over Joeri Gagarin’s leven

Voorkant van Gagarin – het grootste avontuur van de mensheid. Credit: uitgeverij Lebowski 

Morgen – 12 april 2011 – verschijnt bij uitgeverij Lebowski het stripverhaal Gagarin – het grootste avontuur van de mensheid. Niet voor niets gebeurt dat op die dag, want het is dan precies vijftig jaar geleden dat Gagarin’s historische vlucht plaatsvond, waarbij hij als eerste mens ter wereld de ruimte in werd geschoten. Het 128 pagina’s tellende stripverhaal – geschreven door Elsevier-Journalist Rob van Scheers en getekend door Gustavo Garcia – beschrijft Gagarin’s leven. Van Scheers ging daarbij uit van bekende feiten en van onderzoek dat hij pleegde in Moskou en bij het Baikonour Cosmodrome in Kazachstan, waar alle Russische lanceringen plaatsvinden. “De ‘graphic novel’, zoals dat in vaktermen heet, is het spannende verslag geworden van een krankzinnige missie. Met oog voor detail volgen we de ‘Colombus van de kosmos’ op diens heikele avontuur, waarmee voor het eerst een aardling het Grote Onbekende in werd gekatapuleerd”, zoals het op de website van Lebowski wordt omschreven. Een voorpublicatie van het stripverhaal, met daarin welgeteld de eerste 24 bladzijden, is hier te lezen. Morgen allemaal naar de winkel en hup, kopen die strip! Hoeveel het kost? € 17,50. Geen geld, toch? Bron: NRC-Handelsblad, 11 april 2011.