13 april 2024

Wat gaat er vooraf aan de landing van de Atlantis?

Credit: NASA


Morgenochtend om 11.56 uur Nederlandse tijd zal Space Shutle Atlantis voor de allerlaatste keer landen. Samen met collega Astroblogger Jan zal ik beelden van die landing bijwonen in het Holland Space Center, waar een soort van Tweetup is georganiseerd. De Atlantis is al losgekoppeld van het ISS en ik heb even op een rijtje gezet wat er in de uren voorafgaande aan de landing allemaal gebeurt:

Tijd vóór de landingWat gebeurt er?
1,5 uurDe stuurraketjes van het reaction control system (RCS) worden na het "go for de-orbit burn" aangezet. Afhankelijk van het weer wordt gekozen voor een landing in Kennedy Space Center in Florida (voorkeur) of Edwards Air Force Base in Californië,
1 uurDe de-orbit burn duurt 2,5 minuten en vertraagt de Atlantis met 122 km/minuut. Door de RCS gaat de neus van de shuttle 40 graden omhoog, zodat z'n hitteschild (buikkant) naar de atmosfeer is gekeerd.
30 minutenDe Atlantis is nog 8000 km van de landingsplaats verwijderd. Z'n snelheid is 28.000 km/uur en de wrijvingstemperatuur van de atmosfeer stijgt tot soms 1650 graden C. De 27.000 keramische tegels op de buik van de Atlantis vangen die hitte op.
20 minutenHet gevaarlijkste deel van de terugreis. Normaal is radioverkeer nu onmogelijk, maar dankzij een 'open raam' bij de staart van de Atlantis kunnen via het Tracking and Data Relay Satellite System nog signalen worden ontvangen.
4 minutenDe Atantis komt nu boven Florida. Twee supersonische knallen zijn hoorbaar. De shuttle heeft een 'duik' die zeven keer steiler is dan die van een gewoon vliegtuig.
15-30 secondenDe Atlantis daalt twintig keer zo snel in hoogte als een vliegtuig. Met 350 km/uur gaat 'ie op de landingsbaan af.
0Landing! Zodra Commandant Chris Ferguson over the radio roept "wheels stopped" is 't definitief afgelopen. Snif snif 🙁

Bron: Planetary Society.

Share

Speak Your Mind

*