17 juni 2024

De evolutie van het heelal als beste infografiek van het jaar

Credit: © Miguel Angel Aragon-Calvo, Julieta Aguilera en Mark SubbaRao. (Johns Hopkins Universiteit)

Al negen jaren schrijven het wetenschappelijke blad Science en de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) een jaarlijkse wedstrijd uit voor de foto, tekening of infografiek die ingewikkelde wetenschap het helderst en mooist weergeeft. De winnaar in de laatste categorie is dit jaar de poster hierboven die gemaakt is door Miguel Angel Aragon-Calvo (Johns Hopkins Universiteit), die ‘m samen met Julieta Aguilera en Mark SubbaRao (Adler Planetarium) maakte. De poster stelt de evolutie van het heelal voor, waarin de verticale as overeenkomt met 240 miljoen lichtjaar, 10.000 keer de afstand tussen aarde en de kern van de Melkweg. Op de horizontale as zie je de ontwikkeling in het heelal waarin de materie in het heelal zich verbond in grootschalige structuren, gedreven door de gravitationele inwerking van de donkere materie. Je moet het onderschrift in de interactieve poster lezen om precies te zien wat bedoeld wordt met deze infografiek. De volledige poster is megagroot: 10200 x 2775 (28 megapixels). Via enkele knoppen rechtsonder kan je in- en uitzoomen, dus ik zou zeggen duik even in de kosmos van deze terechte winnaar.

© Miguel Angel Aragon-Calvo, Julieta Aguilera en Mark SubbaRao. Bron: NRC-Handelsblad, 4 februari 2012.

Share

Comments

  1. "240 miljoen lichtjaar, een keer de afstand tussen aarde en de kern van de Melkweg" Zoals ook het laatste deel van de grafiek, met 10 tallen sterrenstelsels, al laat zien, klopt die vergelijking niet. De afstand aarde – centrum melkweg is 27.000 lichtjaar, 250 miljoen komt dus meer in de buurt van 9300 keer die afstand.

    Wel een erg mooie grafiek.

  2. Bedankt voor je melding. Er had moeten staan "10.000 keer de afstand tussen aarde en de kern van de Melkweg". Het klopt dat dit niet helemaal juist is en dat 9300 een betere verhouding weergeeft, maar kennelijk hebben de makers van de poster het voor het gemak maar even afgerond.

Speak Your Mind

*