22 februari 2020

Speurtocht Higgs boson: het signaal is sterker geworden

Simulatie van het uiteenvallen van een Higgs boson. De rode lijnen stellen vier muonen voor.

Op 13 december van het vorige jaar kon de hele wereld live getuige zijn van twee presentaties bij het Europese onderzoeksinstituut CERN, waarin we konden horen hoe de twee grote ATLAS- en CMS-detectoren – beiden verbonden aan ‘s werelds grootste deeltjesversneller de Large Hadron Collider (LHC) – aanwijzingen hadden gevonden voor het bestaan van het beroemde Higgs deeltje of Higgs boson bij een massa van ongeveer 125 GeV. Let wel: het waren aanwijzingen, geen bewijzen! Voor echte Nobelprijs-waardige bewijzen moesten we nog even geduld hebben, want die zouden we vermoedelijk pas in 2012 te zien krijgen, als de LHC na een winterstop aan een nieuwe serie protonenbotsingen gaat beginnen. De aanwijzingen van die 13e december anno 2011 waren gebaseerd op voorlopige cijfers van de detectoren, boven alle grafieken stond ‘preliminary’. Maar deze week – tatarat

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.