21 mei 2024

Mijn foto-oogst van de afgelopen weken

De afgelopen anderhalve week of zo was het niets dan zonneschijn en met al die heldere nachten was het genieten maar het waren ook slapeloze nachten. Ik heb wel geslapen hoor maar toch steeds tussendoor even wakker geworden om te kijken of de telescoop niet tegen de montering aan dreigde te lopen. Wat overigens ook een keer gebeurd is omdat ik door de wekker heen geslapen was.Maar ik ben tevreden met de ‘oogst’ en eigenlijk ook een beetje blij met bewolking zodat ik weer wat kan bijslapen. Ik kan het nl. toch niet laten elke nacht door te gaan, nu het steeds beter gaat. Op naar een volgende stap: ik heb vandaag een goedkope gekoelde CCD-camera kunnen overnemen. Een Atik16IC. Misschien al weer een oudje? En eentje met klein beeldveld, grote pixels. Dat wel, maar leuk om mee te gaan experimenteren. Dit is mijn ‘oogst’:

 • NGC2037 Rosette nevel met ED80 op 3 verschillende dagen vanuit Dordt (opnieuw en nu wel in midden van beeldveld)
 • M81-M82 zowel op 20-3 met 10″ Newton in Dordt
 • M81-M82 op 23-3 met ED80 in Zeeland gefotografeerd.
 • M109 met 10″ Newton op 21-3 vanuit Dordt
 • M106 met 10″ Newton op 26-3 vanuit Dordt
 • Leo triplet met 10″ Newton op 28-3 vanuit Dordt
 • Op 24-3 nog een avond lang een timelapse video van de sterrenhemel in Zeeland kunnen maken.

  http://www.youtube.com/watch?v=3TXcxn9N0eI&feature=player_embedded

En zelfs een avond de familie en buren op bezoek gehad die ook eens door de telescoop naar de maan, Venus , Jupiter en Mars wilden kijkenKan best tevreden zijn. En dan nu bijslapen…

Share

Comments

 1. Hmm, op de foto's klikken om ze groter te bekijken lukt kennelijk niet

 2. Jan, een mooie oogst hoor van de afgelopen paar weken. Menig 'astroboer' zal jaloers zijn op zo'n rijke oogst. Wat het probleem van die foto's betreft die maar niet groter willen worden: ik heb even gekeken of ik er iets aan kon doen. Maar dat ging niet, want je hebt een of andere gallery gebruikt om de foto's te tonen. Heb ik daar een plugin voor, wist dat helemaal niet? De foto's staan dus niet op de server van de Astroblogs denk ik, of wel? Heb je ze geupload?

 3. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan……tja, wat zal ik eens van die fotonen-verzameling van jou eens zeggen??? Nou…eh…wat dach ie van……………"GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

 4. Wow, Jan, wat een fraaie verzameling in zo'n korte tijd! Kijk maar uit dat je niet overhobbied raakt :-))

  Gelukkig wordt de maan voller en voller, he.

 5. Dank jullie wel.

  @Arie: gevonden waarom je niet op de thumbnails kon klikken. Bijkbaar staat dat standaard op een link die je kan invullen., Deze veranderd in de album instellingen dat deze aan het bestand gekoppeld zijn. Ze stonden dus wel op de site. En dit album onstond vanzelf toen ik de 6 foto's tegelijk uploadde.

  @Paul: tja, zeker verslavend. Nu heb ik een gekoelde CCD monochome camera en die wil ik natuurljk zo snel mogelijk uitproberen. he?

Speak Your Mind

*