25 juli 2024

Verst verwijderde protocluster van sterrenstelsels ontdekt

Japanse sterrenkundigen hebben met behulp van de 8,2 meter Subaru telescoop op Hawaï de verst verwijderde protocluster van sterrenstelsels ontdekt. In een piepklein stukje hemel, het 0,25 vierkante graad grote Subaru Deep Field in het sterrenbeeld Haar van Berenice (Coma Berenice) ontdekten ze een grote groep sterrenstelsels die gravitationeel aan elkaar gebonden zijn en die op maar liefst 12,72 miljard lichtjaar afstand staan, een nieuw record. De cluster is erg lichtzwak, maar dankzij de Subaru Prime Focus Camera (Suprime-Cam) waren de afzonderlijke sterrenstelsels toch zichtbaar. Hieronder zie je de kern van de cluster, met de roodgekleurde sterrenstelsels, zo gekleurd door de opgetreden roodverschuiving (z=6).

Credit: NAOJ.

Men spreekt van een protocluster, omdat het nog een cluster is z’n vroegste stadium van ontwikkeling is. De waarnemingen laten zien dat sprake is van subgroepen van sterrenstelsels, die bezig zijn om samen te komen en te groeien tot één grote, massieve cluster. De Japanners hopen met de opvolger van de Suprime-Cam, de Hyper-Suprime Camera (HSC), die een zeven maal groter beeldveld heeft, de protocluster nader te kunnen bestuderen. Hieronder nog een andere weergave van de cluster, waarin de witte stippen de sterrenstelsels voorstellen, de grootte van de stippen de lichtkracht en de achtergrondkleur de dichtheid van het veld van sterrenstelsels (rood=grootste dichtheid).

Credit: NAOJ.

Meer informatie over de record protocluster vind je in dit wetenschappelijke artikel, welke 1 mei j.l. verscheen in het vakblad The Astrophysical Journal. Bron: NAOJ.

Share

Speak Your Mind

*