20 oktober 2018

De European Extremely Large Telescope (E-ELT) gaat gebouwd worden!


ESO gaat het grootste optische/infrarood observatorium ter wereld bouwen. De ESO-Raad heeft gisteren (11 juni 2012) op een bijeenkomst in Garching de bouw van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) goedgekeurd. De E-ELT zal begin volgend decennium operationeel zijn. De ESO-Raad (het bestuur van ESO) vergaderde vandaag op het ESO-hoofdkantoor in Garching, Duitsland. De start van de E-ELT was het belangrijkste agendapunt. De E-ELT wordt een telescoop met een gesegmenteerde spiegel van 39,3 meter en komt op de berg Cerro Armazones in Noord-Chili, dicht bij ESO

Reacties

  1. Jan H zegt:

    Hé, waarom heb ik deze interessante blog gemist in mijn emailbox? Normaal krijg ik ze allemaal per email toegestuurd, maar deze niet ontvangen.

    En even een vraag: ik snap niet zo goed hoe dat zit met die contracten tussen de verschillende landen; Je schrijft dat deze E-ELT geplaatst gaat worden in Chili, maar Brazilie moet toestemming geven? Hoe zit dat?
    Je schrijft: “de voltooiing door Brazilië van zijn ratificatie-proces” en “De E-ELT wordt een telescoop met een gesegmenteerde spiegel van 39,3 meter en komt op de berg Cerro Armazones in Noord-Chili”

    • Ik heb het persbericht van NOVA intregraal overgenomen. Linkje aan toegevoegd, video erbij, klaar. Weet dus niet hoe het met dat ratificeren zit, al kan ik mij wel voorstellen dat een dergelijk megaduur project meerdere donorlanden vereist. Brazilie zal zo’n land zijn.

  2. Brazilie tekende eind 2010 een overeenkomst om lid te worden van de ESO (het eerste niet-Europese land). Sindsdien zijn er verkiezingen geweest in Brazillie en de nieuwe minister met wetenschapszaken in zijn portefeuille schijnt weinig haast te hebben om de overeenkomst ter ratificatie voor te leggen aan het parlement.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.