Spoorboekje van Curiosity’s landing op Mars

Volgens het Spoorboekje [1]Bestaan er eigenlijk nog wel spoorboekjes in 2012? Ik heb een jaartraject van de NS, maar ik krijg al een paar jaar geen spoorboekje meer. Alles is zeker gedigitaliseerd? van de NASA ziet de landing van Marsrover Curiosity maandagochtend er als volgt uit – touchdown om 07:31:37 uur Nederlandse tijd:

Credit: NASA

D’r zit een kilo vakafkortingen in de tabel, dus de volgende verklaring is wel handig:

CEST = UTC + 2 hours (=Nederlandse tijd) Earth time = Mars time + 13min:48sec MEX: Mars Express MSL: Mars Science Laboratory NNO: ESA New Norcia station AOS: Acquisition of signal S/C: Spacecraft

En dit is de krater waar het allemaal om draait, een 3D-foto in valse kleuren – goh echt?? – van de 154 km grote Gale krater, gemaakt met de High Resolution Stereo Camera (HRSC) aan boord van de Europese Mars Express sonde, die om Mars draait. Iedere pixel is 100 meter groot en de kleuren geven de hoogte/diepte van de gebieden aan.

Credit: ESA

Op het moment dat ik dit schrijf is hét moment nog 1 dag, 12 uren en 4 minuten verwijderd. Spannend! Bron: Universe Today.

References[+]

References
1 Bestaan er eigenlijk nog wel spoorboekjes in 2012? Ik heb een jaartraject van de NS, maar ik krijg al een paar jaar geen spoorboekje meer. Alles is zeker gedigitaliseerd?

Heb je een minuutje? Hoe moeilijk is het voor Curiosity om op Mars te landen?

Ik heb al wagonladingen video’s laten zien over de komende landing a.s. maandag 6 augustus 07.31 uur Nederlandse tijd van de Marsrover Curiosity in de Gale krater op Mars. Maar deze kan er nog wel bij – duurt maar één minuut en gaat over de moeilijkheden die de Curiosity kan ondervinden.

Bron: Universe Today.