19 december 2018

Zwart gat van onvoorstelbare proporties ontdekt

Infraroodopname van ULASJ1234+0907, die nieuwe recordhouder onder de zwarte gaten. Het zwarte gat is alleen zichtbaar voor infraroodinstrumenten, aangezien het omringd wordt door gigantische stofwolken.

Astronomen hebben een nieuwe populatie van enorme, snelgroeiende zwarte gaten ontdekt. De zwarte gaten zijn niet eerder ontdekt doordat ze omringd worden door dikke stofwolken, waardoor ze alleen met infraroodinstrumenten waarneembaar zijn. De ontdekking is verricht in het kader van een onge

Reacties

  1. Interessant artikel. 400 van die knoeperts in ons waarneembare heelal, die moet je niet ergens tegenkomen. Is het zwarte gat in ULASJ1234+0907 met z’n tien miljard zonmassa wel de zwaarste? Er schijnt nog een zwart gat te huizen in de kern van de blazar OJ 287, waar 18 miljard zonmassa in gepropt zit. Zie: https://www.astroblogs.nl/2008/07/09/het-verhaal-van-oj287/

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.