14 juni 2024

Nieuw bedrijf wil in 2018 bemande fly-by langs Mars uitvoeren

Dennis Tito

Dennis Tito. Credit: NASA via Wikipedia.

Een nieuwe non-profit organisatie, onder leiding van ’s werelds eerste ruimtetoerist, heeft het ambitieuze plan om in 2018 een bemande missie naar Mars te lanceren. Het is niet de bedoeling om op de Rode Planeet te landen – in plaats daarvan maakt de missie gebruik van een zeldzame planetaire uitlijning, waardoor relatief snel en goedkoop een flyby kan worden uitgevoerd.De organisatie staat bekend als de Inspiration Mars Foundation wordt geleid door Dennis Tito, die in 2001 de eerste ruimtetoerist was. Het is niet de bedoeling om nieuwe technologie te ontwikkelen – Tito wil het doen met een bestaande capsule en raket, die worden aangepast om een bemande Marsreis mogelijk te maken.De totale reis zal 501 dagen in beslag nemen. Om te voorkomen dat de astronauten eenzaam en depressief worden, hoopt Tito om iets te doen wat nooit eerder gedaan is: een getrouwd stel op reis sturen. “Als je zo ver weg bent, en de aarde is niets meer dan een blauw puntje, dan heb je iemand nodig om je te omhelzen. Wat is een betere remedie tegen de psychologische problemen dan met je partner op reis te gaan?”Het lanceervenster voor de missie opent in januari 2018. Op dat moment staan de aarde en Mars op een dusdanige positie, dat in slechts 500 dagen heen en weer gevlogen kan worden. Als het lanceervenster gemist wort, zal de reis plots twee tot drie jaar duren. Hoewel Tito toegeeft dat er nog vele uitdagingen te overwinnen zijn, is hij ervan overtuigt dat het te doen is. Anderen hebben allerlei fantasie-missies voorgesteld die nooit uitgevoerd zullen worden – Tito wou dezelfde fout niet maken.

Inspiration Mars Foundation

Credit: Inspiration Mars Foundation

Voordat de Inspiration Mars Foundation werd opgericht, heeft Tito eerst een groep wetenschappers en ingenieurs bijeengebracht, om te zien wat de benodigdheden voor de missie zijn. Hieruit is gebleken dat de missie te doen is, bijvoorbeeld met een Dragon-capsule van het commerciële ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (SpaceX). Probleem is wel dat Dragon-capsules alleen maar gebruikt zijn voor het vervoer van vracht en nog niet voor bemande vluchten.Daarnaast zal de missie nieuwe levensondersteunende systemen en een nieuw soort stralingsbescherming nodig hebben om de bemanning gezond te houden. Tito vergelijkt het aankleden van een bestaand ruimtevaartuig met het inrichten van een nieuw huis. “We kunnen het huis kopen, maar de muren zijn kaal en er zijn geen meubels”.Tito heeft als slot nog gemeld dat hij geen stuiver zal verdienen aan de missie. “Ik doe het puur vanuit filantropische overwegingen – ik zal er niets aan verdienen. Sterker nog, het zal me waarschijnlijk veel geld gaan kosten!”

Inspiration Mars Infographic

Credit: Karl Tate/Space.com

Bron: SPACE.com.

Share

Comments

 1. Het is diep triest dat sinds 28 feb. 2013 hier nog niemand heeft gereageerd op dit artikel, laat staan zich heeft gemeld dat hij of zij zich graag willen aanmelden om deze prachtige reis mee te beleven.
  Ik weet bliksems goed dat ik een groot incasseringsvermogen heeft en deze graag wilt aanbieden aan de prachtige beleving van de reis die slechts maar een retourtje is. Van alles beleven zoals aldoor maar de zon te zien zonder dat het weer nacht wordt………prachtige beleving toch he……..heeeeeel langzaam de prachtige planeet Mars groter zien worden. Echt genieten van de kolenzwarte ruimte met de heldere sterrenstipjes etc.
  Reizen door de eindeloze ruimte in alle stilte en een prachtig boek schrijven tijdens de reis.
  Ik zal alle belevenissen in mijn gevoelens opschrijven die nog nooit iemand heeft kunnen beschrijven.

  Wat zitten toch veel aardlingen vast gebakken aan moeder aarde die steeds maar dezelfde snelheid heeft om de zon en er geen enthousiasme is om eens er even er tussen uit te gaan want de reis heen en weer terug is
  in vergelijking toch maar een speldenknopje. Wie moet er nu gaan reizen om ons zonnestelsel nader te gaan bekijken??? Ik kan zeer goed desnoods alleen leven om het zomaar even te zeggen en dit meen ik ZEER ECHT!! en het is echt mooi om in stilte te leven en de mooie planeet Mars met het bijzondere landschap waar het helaas mis is gegaan echt van dichtbij te zien en wat zal dat een onvergetelijke ervaring zijn.
  Leven in de gewichtloosheid is toch erg leuk en goed voor jezelf zorgen is toch een mooi iets.
  Reizen door de eindeloze eenzaamheid en stilte is voor mij echt genieten en echt leerzaam.

  Ik snap alleen niet wat de onzin er van is in vele ogen van de mensen om zo’n reisje te maken. Je vindt het prachtig of je vindt het niet prachtig. Trouwens, anno 2013 wordt de gelegenheid aangeboden om wat verder weg te gaan reizen en in vroegere jaren kon de mens ook nog niet vliegen en dat hebben we afgekeken van de
  de vogels en al het gevleugelde mooie gedierte wat we hebben. We zien nog steeds niet wat er nou precies onder de vleugels van vogels en vliegtuigen gebeurd, maar we weten het nu wel.

  Als uit de evolutie geen gevleugelde diersoorten waren gekomen, dan had het langer geduurd eer de mensheid
  de vliegkunst had ondekt want er zijn zonder de aanwezigheid van gevleugelde diersoorten meer dan genoeg voorbeelden in de natuur aanwezig om eindelijk te ondekken hoe je los van de grond kan komen (hebben we het nu over intelligentie?) Vreemd dat wetenschappers het altijd maar hebben over ongeveer dezelfde soortgenoten als wij zijn en dat andere heelal bewoners nog weer veel beter zijn dan wij en in de ogen van aardlingen zij bijna alles kunnen. EENS zal de mensheid kennis maken met veel verschillende naturen op planeten. We moeten wel gaan reizen.
  Zijn er nu nog liefhebbers om mee te gaan voor een retourtje: Mars (” Midnight Express”)

  Is er iemad die mij wilt voordragen aan de organisatie???

 2. Waarom moet je worden voorgedragen? Kan je niet gewoon zelf solliciteren? Maak je meer kans als je wordt aangedragen? Ik neem aan dat de Astroblogs niet zo maar iemand zullen voordragen zonder dat ze die persoon kennen.

 3. Olaf van Kooten zegt

  Sterker nog, wij kunnen voordragen wie we willen, maar daar luisteren ze echt niet naar hoor. Je moet onze invloed ook niet overschatten he 😀

  • Olaf van Kooten zegt

   Ik zou zelf niet meewillen hoor. Reisje naar low-earth orbit? Geen probleem, graag zelfs. 500 dagen in een kleine capsule? Ik wordt al claustrofobisch als ik eraan denk haha 😛

Speak Your Mind

*