27 april 2024

Livestream lancering Starship SN-25

Starship/Super Heavy op Starbase, Texas. Credits; SpaceX, via Twitter

[update; ‘Orbital Flight Test 2 is gelanceerd en de ‘hot staging’ is gelukt.] Het is bijna ‘Go-time’ voor het Starship SN-25 van SpaceX voor de orbitale testvlucht! De kolos, nu nog even stevig verankerd op het Texaanse Starbase zal rond 14.00 NL’se tijd, gelanceerd worden. Het betekent de eerste orbitale ‘van-Texas-naar-Hawaï testvlucht‘ van het gigantische ruimtevaartuig. De vlucht zal ongeveer 90 minuten in beslag nemen. Deze testvlucht zal uitgevoerd worden met de ‘Serial Number-25’-combinatie, bestaande uit de Super Heavy boosterraket van 70 meter en het eigenlijk Starship dat 50 meter hoog is. De vlucht, begonnen op Starbase, gaat oostwaarts over de Golf van Mexico en over de ‘Straits of Florida’, om te eindigen nabij de archipel van Hawaï in de Stille Oceaan.

Starship vluchtdiagram Credits; SpaceX

Hierboven een diagram dat grafisch toont hoe de lancering zich zal voltrekken (zie de meer duidelijke versie hier op de missiebeschrijving. Volgens deze missiebeschrijving van SpaceX zullen de 33 Raptor-motoren van Booster 7 169 seconden na de vlucht worden uitgeschakeld en drie seconden later worden gescheiden van SN-25. De boosterraket zal enkele van zijn motoren herstarten om hem dan terug te brengen naar Texas, en zal uiteindelijk ongeveer 32 km voor de kust in de Golf van Mexico neerstorten, ongeveer acht minuten na de lancering. De zes Raptor-motoren van de bovenste trap van het Starship starten ondertussen na 177 seconden, of iets minder dan drie minuten na de vlucht, en vervolgen de reis van het vaartuig naar het oosten. Die motoren zullen ongeveer 6,5 minuut branden en 560 seconden na de vlucht worden uitgeschakeld.

SN-25 zal geen volledige baan om de aarde voltooien, maar het zal bereiken wat de omloopsnelheid wordt genoemd – voor een lage baan om de aarde, ongeveer 28.160 km/u – op een hoogte van ongeveer 240 km, als alles volgens plan verloopt. En, als alles goed gaat, zal het ongeveer 100 km voor de noordwestkust van Kauai, een deel van de Hawaiiaanse archipel, naar beneden afdalen, en landen nabij het Papahanaumokuakea Marine National Monument. Voor de zekerheid wordt het scheep- en luchtvaartverkeer in de buurt stilgelegd, zowel bij Texas als Hawaï.

Het hoofddoel is deze keer zo ver te komen dat Starship loskomt van de booster, zelfstandig doorvliegt en in zee landt bij Hawaï. Voor dat loskomen grijpt het bedrijf terug op een oude techniek die vooral door de Russen veel is gebruikt: hot staging. De motoren van Starship worden al ontstoken terwijl het ruimteschip nog vastzit aan de booster. Dat maakt een risicovolle manoeuvre met de Super Heavy overbodig, maar er is wel meer risico op schade. “Bij een wegwerpraket is dat geen enkel probleem, maar de bedoeling is dat dit systeem volledig herbruikbaar wordt. Dus is er een speciale ring boven op de Super Heavy gezet die de super hete gassen weg moet leiden.”

Het Starship-systeem dat SpaceX ontwikkelt om mensen en vracht naar de maan en Mars te brengen is ontworpen om volledig herbruikbaar te zijn. De combinatie wordt aangedreven door next-generation Raptor-motoren door SpaceX zelf ontwikkeld. Het Starship krijgt er zes en de Super Heavy 33. Musk twitterde recent dat het Starship mogelijk nog 10 meter langer gaat worden. De motoren van Starship genereren 7,5 miljoen kg stuwkracht bij de lancering, wat Starship de krachtigste raket in de geschiedenis maakt zodra hij met succes vliegt. Het huidige record staat op naam van NASA’s SLS, die produceert zo’n 4 miljoen kg stuwkracht bij lancering. In een FCC-aanvraag uit 2021, stelt SpaceX dat zowel de booster als het Starship-ruimtevaartuig zullen zijn voorzien van Starlink-satellietterminals om communicatie met hoge datasnelheid tijdens operaties tijdens de vlucht te demonstreren. Alvast ‘Godspeed’. Bronnen; Space.com, SpaceX, SpaceNews, NASA, Federal Aviation Administration

Share

Comments

  1. Volgens mij is de boosterraket geëxplodeerd. Ging de rest van de vlucht wel goed (heb het niet helemaal kunnen volgen)?

  2. Angele van Oosterom zegt

    Enerzijds was het een succes ‘Starship successfully lifted off under the power of all 33 Raptor engines on the Super Heavy Booster and made it through stage separation.’
    https://twitter.com/SpaceX/status/1725852544587727145
    Maar idd er was de explosie van de booster, en desintegratie Starship, ‘Shortly after stage separation, the rocket’s massive Super Heavy booster exploded, with the Starship upper-stage vehicle itself detonating before reaching its target altitude in what SpaceX called a “rapid unscheduled disassembly.’
    https://www.space.com/spacex-starship-second-test-flight-launch-explodes

  3. Alweer een “rapid unscheduled disassembly” ….. daar gaat geen zinnig mens mee op reis, behalve diegenen die willen tekenen voor een vrijwel zekere rapid unscheduled cremation inclusief de as verstrooiing.

  4. De NASA gebruikt al jaren een water-sproeisysteem om tijdens lanceringen supersonische verbrandingsgassen en akoestische schokgolven te dempen.
    Bij de eerste vlucht van de Starship (20 april j.l.) maakte SpaceX geen gebruik van zo’n systeem. Dat bleek achteraf de oorzaak van het falen te zijn.
    Je zou dan bijna denken: “dat hadden ze dus van te voren kunnen weten.”

    Ik ben benieuwd wat de oorzaak van de mislukking van vandaag zal zijn. Het doet me allemaal een beetje denken
    aan die mislukte raketlanceringen uit de jaren 50. Kennelijk is schaalvergroting (toename in lengte en gewicht) een enorm probleem.

  5. Enceladus zegt

    Ben ik de enige die zich toch wel wat stoort aan die overdreven euforische reacties van het SpaceX-personeel terwijl er weer een raket is ontploft? Doet me een beetje denken aan Thierry Baudet die na het zware verlies bij de Provinciale Staten-verkiezingen het podium op kwam en deed alsof hij weer gewonnen had (“Geweldig, fantastisch!”).

    Je vraagt je werkelijk af wat er in het water zit bij SpaceX (en FvD)?

    Leuk dat alle 33 motoren deze keer werkten, maar als eerst de booster ontploft (waardoor?) en vervolgens het Starship moet worden vernietigd, dan valt er volgens mij toch bar weinig te vieren. Mars is helaas nog heel ver weg…

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*