13 juni 2024

Vormt gammastraling van ‘donkere bliksem’ een gevaar voor vliegtuigpassagiers?

Credit: NASA/GSFC & J. Dwyer/Florida Inst. of Technology.

Wetenschappers weten al decennia dat onweerswolken in staat zijn om gammastraling te produceren met hun bliksems, de zogenaamde ‘terrestrial gamma-ray flashes‘ (TGF’s), die onder andere door satellieten zoals Fermi zijn gedetecteerd. Vandaag werd op een bijeenkomst van de European Geosciences Union (EGU) in Wenen door een drietal wetenschappers van het Florida Institute of Technology een model gepresenteerd over de mogelijke impact van de dosis hoogenergetische straling op de passagiers en bemanning in vliegtuigen. Joseph Dwyer, Ningyu Liu en Hamid Rassoul denken dat onweerswolken in staat zijn om behalve ‘normale’ bliksem ook ‘donkere bliksem’ te produceren, die weinig licht bevatten, maar des te meer gammastraling. Bij die donkere bliksems komen elektronen en hun antimaterie-partner positronen aan te pas. Bevindt een vliegtuig zich boven de onweerswolk dan is de dosis gammastraling gelijk aan de straling die we gemiddeld door natuurlijke bronnen over een periode van een jaar ontvangen. Midden in zo’n wolk is de straling welk tien keer hoger in dosis, vergelijkbaar met de hoeveelheid die je bij een CT-scan van je gehele lichaam ontvangt. Piloten ontwijken als dat kan altijd onweerswolken, maar het kan soms gebeuren dat ze daar toch plotseling middenin belanden. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. Maar dit was toch al jaren eerder bekend? Immers de ‘Ark-des-Verbonds’ een gouden kist die Semieten door de woestijn zeulden is alsnog in Addis-Abeba teruggevonden en bleek wel zo zwaar radioactief dat alle foto’s zijn mislukt door x-ray overbelichting.
  Immers: het deksel van deze kist werd onder stroom gezet door bliksem middels verbrand niervet op een koper-altaar op te vangen en via een bloedspoor, daarna per met goud overtrokken draagstok naar het deksel geleid.
  Daaroverheen werd wierook en mirredamp geleid en die bevatten kwik – met als gevolg het binnenste van een TL-buis oftewel: ‘…de priesters konden niet staan in de wolk des HEEREN HEEREN’.
  Daarboven waren geaarde sfinxen die met hun vleugels wapperden in het rithme van 6 Hz oftewel: een zware kortegolfzender – en vandaar dat hun Hogepriester Aäron rondliep met metaal doorweven zenderkleding, met klokjes die de grond raakten om hem aldus van de stroom te ontladen en een laskap voor vanwege de boogontlading tussen vleugeltjes en het bolle deksel, dat overigens een schoorsteen in het midden had.
  Er is sinds mijn promotie aug.’63 tot dr. in de godgeleerdheid best wel veel discussie over mijn goddeloze dissertatie geweest, ik herinner me ervan dat het Utrechtse Domplein helemaal zwart van het publiek stond en die wilden ook direct allemaal het Academiegebouw erin: jaja gods personeel heeft hele rare kostgangers!

  Ten tweede worden momenteel de weeralarmen van KNMI aanzienlijk krachtiger opgesteld dan vroeger.
  However? Wel, ikzelf schreef een 2-tal jaren geleden in blog Goeie Vraag daarover als volgt:
  “Hier is de radionieuwsdienst verzorgt door het ANP. De regering heeft besloten om over 3 uur een serie van 12 kernbommen boven uw hoofd af te steken. U wordt verzocht tijdens het ontploffen van deze kernexplosies ramen en deuren dicht te houden. Er is verder geen gevaar bij, hooguit kan de melk in uw koelkast bederven”
  – en tóch: is dit wat er werkelijk gebeurd als 1 onweersbuitje over uw huis trekt, echt waar hoor!
  Hoe publiek over de werkelijke waarheid van 1 onweersbuitje zal reageren? Wel ik schat zo in dat een ieder razendsnel vrouw en kind in zijn auto inlaad en de stad wel onvlucht – denk ik zo?

 2. Leuk al dit soort berichten Floor, maar het slaat werkelijk nergens op. Ook last gehad van blikseminslag of zo? Je post voortaan serieuze reacties op de Astroblogs en niet dit soort onzin of je post helemaal niets.

Speak Your Mind

*