21 maart 2023

Russische Marssonde eindelijk teruggevonden

Mars-3 lander

Locatie van de restanten van de Mars-3 lander. Klik hier voor een grotere versie. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Op foto’s die gemaakt zijn door de Mars Reconnaisance Orbiter zijn de restanten teruggevonden van de Russische Mars-3 lander, die in 1971 op de Rode Planeet arriveerde. De Sovjetlander was de eerste ruimtesonde die de landing op Mars wist te overleven en dus ook de eerste Marslander die daadwerkelijk gegevens naar de aarde heeft verzonden. Na 14,5 seconden werd de verbinding echter om onduidelijke redenen verbroken en is er nooit meer iets van de sonde vernomen.

Nu is een groep Russen bezig geweest om op foto’s van Curiosity te zoeken naar de lander en het lijkt erop dat de Mars-3 na al die jaren eindelijk is teruggevonden. Op een foto van de MRO (die sinds 2006 in omloop is rond de Rode Planeet) zijn dingen zichtbaar die lijken op de Marslander en z’n parachuut, hitteschild en retroraket. Ze hebben de juiste grootte en vorm en liggen bovendien in de volgorde die verwacht mag worden van een Marslanding.

Een Russische wetenschapper die verbonden is aan de zoektocht heeft contact opgenomen met NASA en verzocht of de MRO nog een foto van hetzelfde gebied kon maken. Nou, dat kon wel en wat blijkt: het zijn inderdaad de restanten van de Mars 3! Na de Mars-3 missie heeft de Sovjet-Unie nog twee pogingen gedaan om ruimtesonden op Mars te laten landen, namelijk de Mars-6 en Mars-7 missies uit 1973, maar die zijn beide gefaald. Het eerste ruimtetuig dat een afdaling op Mars wist te overleven en daarna correct gefunctioneerd heeft, was de Amerikaanse Viking 1 lander in 1976.

Bron: SPACE.com

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: