2 april 2023

Video: MinutePhysics over de vele werelden van parallelle heelallen

Terwijl ik dit schrijf schijnt buiten een heerlijk voorjaarszonnetje, zoemen de bijtjes vrolijk rond en beginnen bloemen eindelijk te bloeien. Maar volgens enkele natuurkundige theorieën is er tegelijk een heelal – parallel aan ‘het onze’ – waarin het nog steeds ijzig koud is, de bijtjes nog verscholen in hun nest zitten en de bloemen zowat dood vriezen. Volgens die ‘meer-werelden-interpretatie‘ – voor het eerst verkondigd in 1957 door de natuurkundige Hugh Everett III – kunnen er parallelle heelallen zijn, die in een klein detail van elkaar kunnen verschillen. Recente theorieën, zoals de snaartheorie, laten zien dat er wel 10 tot de macht 500 (!) verschillende werelden kunnen bestaan, die bij elkaar het multiversum worden genoemd. In een recente animatie laat MinutePhysics op z’n onnavolgbare wijze zien hoe dat ook weer zit met die parallelle heelallen. Kijken!

Share

Comments

  1. de kat in de zak is al veel en veel ouder dan die in de doos.

    degene die “het” er destijds in deed wist drommels goed wat voor een katje of het was en of het wel of niet met handschoenen aangepakt moest worden.
    tegen de tijd dat we die iraniër een terug in de tijd machine laten ontwikkelen kunnen we het gaan vragen.
    feitelijk hebben we dan op dat moment al een duoversum gecreëerd.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: