20 september 2024

ESERO NL brengt ruimtevaart naar het klaslokaal

André Kuipers geeft aftrap voor ESERO NL

André Kuipers geeft aftrap voor ESERO NL. Credit: DigiDaan

“Educatie moet vooral leuk zijn. Als kinderen op een leuke manier kunnen leren over de problemen van de aarde, dan blijft het beter bij ze hangen. En zo rollen ze later misschien zelf wel de ruimtevaart in.” Met die woorden gaf ESA-astronaut André Kuipers dinsdag 28 mei de aftrap voor het educatieve project Ruimtevaart in de Klas : een driejarig samenwerkingsverband tussen ESA, Netherlands Space Office (NSO) en Science Center NEMO. De samenwerking wordt uitgevoerd door ESERO NL, het European Space Education Resource Office. Met het project willen de drie organisaties leerlingen ‘slimmer laten worden met techniek’, aldus Michiel Buchel, commercieel directeur van Science Center NEMO. Hij wijst op de circa 25 leerlingen van Montessorischool Steigereiland die bij de lancering aanwezig zijn. “We willen zorgen dat we steeds beter en leuker lesmateriaal maken voor deze en toekomstige kinderen.” De samenwerking werd symbolisch door Kuipers gelanceerd door met een pomp een mini-raket de lucht in te schieten, waarvan je hieronder de beelden ziet.

Lessen over de ruimte

De lancering van ESERO NL

De lancering van ESERO NL. Credit: DigiDaan

Na de bekendmaking van de samenwerking werden de eerste veertig middelbare schoollessen in het kader van Ruimtevaart in de Klas gepresenteerd. Deze lessen komen bovenop de tachtig al bestaande lessen voor het basisonderwijs. De lessen bevatten vaak ook proefjes, zodat ze beter bij de leerlingen blijven hangen. Een van de scholen die de lessen al getest heeft is het Jan van Egmond Lyceum uit Purmerend. “Dat is goed bevallen”, aldus natuurkundedocent Jarka Markus, die al sinds het begin bij het project betrokken is en meedacht over de inhoud van het project. “Vooral de lessen met proefjes bleven hangen bij de leerlingen. Zo hebben we een les getetst rondom depowers of ten . Dat is een video waarbij steeds verder wordt uitgezoomd op de aarde. Die beelden hebben we op kaarten gedrukt en die kaarten hebben we door elkaar gehusseld. De leerlingen moesten alles zo goed mogelijk op volgorde leggen. Zo’n spelelement blijft wel hangen.”

Werken in de ruimtevaart

Ruimtevaart in de klas

Ruimtevaart in de klas. Credit: Nick Kivits.

“ESA heeft zichzelf de verplichting gesteld zich bezig te houden met onderwijs. Dat vinden we een van onze belangrijkste taken”, aldus Kai-Uwe Schrogl, hoofd van de beleidsafdeling van ESA tijdens het lanceerevenement. Met deze lessen willen we kinderen enthousiast maken voor de ruimtevaart.” Anders dan de aanwezigheid van astronaut André Kuipers wellicht doet vermoeden, draait dat enthousiasmeren niet alleen om het astronautenleven, maar om alle aspecten van de ruimtevaart. Dus ook de technische kant. “We willen deze jongeren geïnteresseerd krijgen in de ruimtevaart en die interesse vooral ook behouden.” Een van de aanwezige leerlingen bij wie dat enthousiasmeren geen probleem is, is de 11-jarige Saar Schnieders. Vlak voor de bekendmaking van de samenwerking worden de aanwezige leerlingen getrakteerd op de voorstelling Spaceship Earth Science Show , waarin een astronaut Standish de kinderen vertelt over het leven in de ruimte. Telkens wanneer hij een vraag stelt aan de aanwezige kinderen, schiet Saars hand als vanzelf omhoog. Ze heeft overal een antwoord op. Hoe ze aan al die kennis komt? “Ik lees heel veel over de ruimte. Mijn moeder knipt altijd alles dat met ruimtevaart te maken heeft voor me uit de krant.” De voorliefde voor ruimtevaart ziet diep bij Saar. “Ik heb altijd al gedroomd dat ik kon vliegen. Maar ik ben ook dol op wetenschap. Het allerliefst zou ik later astronaut worden. Ik weet dat dat heel hard werken is, maar ik ga er gewoon voor.

Spaceship Earth Science Show bij NEMO

Spaceship Earth Science Show bij NEMO. Credit: Nick Kivits

Het European Space Education Resource Office (ESERO) is een educatief project van ESA in samenwerking met NSO. ESERO heeft als doel wetenschap en techniek een plek te geven in de klas. Het project ondersteunt docenten in primair en secundair onderwijs op het gebied van onderwijs over de ruimtevaart. Dat doet ESERO door projecten op te zetten, lesmateriaal te ontwikkelen en conferenties te organiseren. Het project wordt uitgevoerd door Science Center NEMO in Amsterdam. Op het moment van schrijven heeft ESA ESERO’s in acht van zijn lidstaten, namelijk in Nederland, België, Noorwegen, Groot-Brittannië, Ierland, Zweden, Denemarken en Finland. De eerste ESERO werd in 2006 geopend in Nederland. Na zeven jaar wordt de samenwerking nu verlengd voor nog eens drie jaar. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*