14 juni 2024

Tienduizendste aardscheerder opgespoord

2013 MZ5

credit: PS-1/UH |

Vorige week is de tienduizendste aardscheerder ontdekt – kometen en planetoiden die de baan van de aarde kruisen en eventueel een gevaar kunnen opleveren voor onze planeet. Het tienduizendste object gaat door het leven als 2013 MZ5 en is gedetecteerd op 18 juni door de PanSTARRS telescoop. Hoewel het ontdekken van 10.000 aardscheerders een belangrijke mijlpaal is, liggen er vermoedelijk nog eens 90.000 op ontdekking te wachten.

De tienduizendste aardscheerder heeft een omvang van 300 meter en zal sowieso de komende millennia geen gevaar opleveren voor de aarde. Van alle aardscheerders is zo’n tien procent groter dan een kilometer – groot genoeg om wereldwijde gevolgen te hebben, mocht er eentje inslaan op aarde.

Het tempo waarin aardscheerders ontdekt worden is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. De eerste werd in 1898 ontdekt – in de honderd jaar erna waren het er zo’n 500. Vanaf 1998 is het tempo behoorlijk versnelt, in het kader van NASA’s Near Earth Object Observations-programma (NEO-O). Binnen 15 jaar heeft het programma zijn doel bereikt om 90 procent van alle aardscheerders groter dan een kilometer op te sporen.

Toch is het einddoel nog niet bereikt: ook aardscheerders kleiner dan een kilometer kunnen erg gevaarlijk zijn. Momenteel worden er zo’n 1000 aardscheerders per jaar opgespoord. Het zal dus nog wel even duren voordat alle aardscheerders zijn opgespoord die een gevaar voor het leven op aarde kunnen vormen.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*