4 oktober 2023

Rosetta’s lange en ingewikkelde pad naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

67P_Churyumov-Gerasimenko

Credit: ESA

Afgelopen vrijdag was Henk Olthof bij Christiaan Huygens om daar te vertellen over het onderzoek van ESA aan kometen. Voor de pauze was het voornamelijk terugblikken op de geschiedenis van kometen en het eerste ruimteonderzoek aan deze objecten, met name de Giotto missie in 1987 bij komeet Halley. Na de pauze was het vooruitblikken naar het onderzoek dat de Rosetta missie vanaf volgend jaar gaat doen aan de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, dat kleine puntje in het midden op de foto hierboven. De in maart 2004 gelanceerde Rosetta sonde gaat als eerste een poging wagen in een baan om een komeet te komen en de Philae lander naar de komeetkern te sturen, die vanaf het oppervlak onderzoek zal gaan doen. Om Rosetta in die unieke baan te krijgen is alles vanaf de lancering erop gericht om de sonde in dezelfde baan en met dezelfde snelheid te krijgen als die van 67P/Churyumov-Gerasimenko, die in bijna 6½ jaar om de zon draait. Hier een overzicht van Rosetta’s ingewikkelde baan – dubbelklikken voor de grote versie:

Rosetta_missie

Credit: ESA

In de bijna tien jaar dat Rosetta bezig is aan z’n tocht naar 67P – ik kort ‘m maar even gemakshalve af – heeft ‘ie al heel wat dingen meegemaakt, hetgeen je ziet aan de volgende tijdlijn (met links naar Astroblogs over de gebeurtenis):

De lezing van Olthof werd twee keer geïllustreerd door een video, de eerste over de nadering in de nacht van 13 op 14 maart 1987 van Giotto tot 600 km van de kern van komeet Halley, de tweede video – nogal lang naar mijn bescheiden mening en daarmee eh…. slaapverwekkend – over de missie van Rosetta naar 67P. Hieronder een video over Rosetta, niet de versie die Olthof toonde, maar een iets beknopter versie. 😀

Hier een link naar de video over Giotto. En om het videofeest helemaal compleet te maken hier nog een link naar een derde video, eentje waarin je de route uitgelegd ziet die Rosetta in twaalf jaar heeft gemaakt en nog gaat maken richting 67P. Ik kan die laatste twee video’s hier ook embedden, maar dan loop ik weer het risico dat de server van de Astroblogs bij de host Antagonist vastloopt, hetgeen ik eerder heb meegemaakt toen ik drie video’s in één blog toonde. 🙂

Share

Comments

  1. Arend Nijon zegt

    Goede Wetenschappers blijven zoeken voor onze Toekomst en de mensen meer kans om naar Andere Leefbare Werelden te komen!
    En hoe moeilijk ook al is!
    Arend Nijon

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: