16 juni 2024

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in februari 2014?

sterrenhemel
De tweede maand van het nieuwe jaar wordt in de volksmond ook wel ‘schrikkelmaand’, ‘slijkmaand’ of ‘regenmaand’ genoemd en werd genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie en onderwereld. In dit uitgebreide artikel wordt een overzicht gegeven wat er zoal aan de sterrenhemel te zien is in februari 2014.

De Maan en de planeten

Venus was onlangs in benedenconjunctie met de zon

Venus was onlangs in benedenconjunctie met de zon

De planeet die zich het dichtst bij de Zon bevindt, Mercurius, verdwijnt omstreeks 9 februari 2014 in de avondgloed. Op 31 januari 2014 bereikt Mercurius zijn grootste oostelijke elongatie. De helderheid van deze kleine planeet, die we terugvinden in het sterrenbeeld Waterman, bedraagt op dat moment magnitude +1,4. Venus, de tweede planeet vanaf de Zon, is in februari 2014 een zogeheten ‘morgenster’ en is goed waarneembaar in het zuidoosten in het sterrenbeeld Boogschutter. In februari 2014 komt Venus iets meer dan twee uur voor de Zon op. De planeet Mars komt in februari 2014 steeds vroeger op en is van de late avond tot het aanbreken van de ochtend waarneembaar in het sterrenbeeld Maagd in de buurt van de ster Spica. De ‘rode planeet’ (Mars) nadert de Aarde waardoor de helderheid van Mars steeds meer toeneemt.

Jupiter en de schaduwen van enkele manen, in oktober 2013 gefotografeerd door Cees Aarnoutse

Jupiter en de schaduwen van enkele manen, in oktober 2013 gefotografeerd door Cees Aarnoutse

De grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, is in februari een groot deel van de nacht te bewonderen in het sterrenbeeld Tweelingen. Bij het vallen van de avond kunnen we Jupiter terugvinden in het oosten. In februari 2014 kunnen we ook enkele mooie overgangen waarnemen van de Jupitermanen Io en Europa en hun schaduwen. Zo is in de nacht van 2 op 3 februari 2014 een overgang van de Jupitermaan Europa en zijn schaduw over de planeetschijf van Jupiter volledig te zien. Op 6 februari 2014 kunnen we ook enkele volledige overgangen waarnemen van van Io en haar schaduw over de planeetschijf van Jupiter. Op maandag 10 februari 2014 bevinden zich alle vier de Galile

Share

Speak Your Mind

*