6 december 2023

Onderzoekers willen in het ISS de koudste plek in het heelal creëeren

Credit: NASA/Cold Atom Lab

Onderzoekers van de NASA zijn van plan om in het internationale ruimtestation ISS de koudste plek in het heelal te creëren. Dat gaan ze doen middels het Cold Atom Lab, een soort van superkoelkast die in 2016 naar het ISS moet worden gebracht en die een temperatuur tot 100 pico-Kelvin, dat is tien miljardste graad boven het absolute nulpunt (-273,15 °C), moet bereiken, kouder dan de meest koude natuurlijk plek in het heelal, de Boemerangnevel. Door het bestuderen van atomen onder die ijskoude omstandigheden hopen de onderzoekers nieuwe vormen van materie en wellicht ook nieuwe quantum-fenomenen te ontdekken. Hieronder zie je een poster, waarin het koude laboratorium wordt uitgelegd, dubbelklikken voor de leesbare versie in PDF-vorm.

Credit: NASA/Cold Atom Lab

Vanwege de gewichtsloosheid in het ISS is het ruimtestation een ideale plek om de koudste temperaturen in het heelal te creëren. Hieronder een video over het komende experiment.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Geweldig interessant onderzoek, ben erg benieuwd. Lijkt me een geweldige doorbraak om nieuwe inzichten te verkrijgen dmv CAL.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d