4 december 2023

Dit plaatje laat zien waarom een missie naar Europa belangrijk is

Earth Europa water

NASA wil graag naar de Jupitermaan Europa, het internet stond er vorige week vol mee. Waarom is dat nieuws met zoveel enthousiasme ontvangen? E

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Mee eens! Maar zijn er al technieken waarmee je een sonde door kilometers dik ijs kunt laten smelten?
  Ik neem aan dat je daarvoor een nucleaire krachtbron nodig hebt? En zou het geen idee zijn om niet één, maar meerdere, kleine sondes te laten afdalen? Je weet immers van te voren niet of het ijs overal even dik is en dan heb je misschien een grotere kans op succes.

  Vervolgens vraag ik me af hoe men daar filmopnames gaat maken? Krijgen die sondes lampen mee? Stel dat er levensvormen zijn, zijn die dan vermoedelijk blind?

  Buitengewoon interessante missie. Van mij mogen ze vandaag nog beginnen!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Enceladus zegt

  PS: Ik kwam deze site tegen: http://sploid.gizmodo.com/surprising-graphic-comparison-water-on-earth-vs-jupite-1538901662

  Op Titan is vermoedelijk nog meer water dan op Aarde en Europa samen!
  Dat maakt dan vier water-werelden in ons zonnestelsel. Vijf als je Mars nog meetelt vanwege het ondegrondse ijs en de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er daar vroeger ook een oceaan was.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Christine zegt

  Ik begrijp niet waarom iedereen zo graag leven op andere plekken wil onderzoeken. Wat als dat leven verder ontwikkeld is dan wij? Dan is de kans dat ze b.v. 10 miljoen jaar verder zijn dan wij. En voor hen zijn wij dan minder dan chimpansees, ze beschouwen ons niet als intelligent leven.
  En wat als dat leven gebaseerd is op eiwitten die erg schadelijk zijn voor ons? Als het virussen zijn die het leven op aarde binnen een week uitroeien? Of als het intelligent leven is op microbe-schaal? Ook dan leggen we het snel af.

  Nee, laten we hopen dat als er ergens leven is in het heelal, dat dat leven ons dan niet vindt.

  • Avatar foto Monique zegt

   Aan de ene kant begrijp ik het wél die onderzoeken, aan de andere kant denk ik óók aan de mogelijkheid dat het fout kan uitpakken (jouw voorbeelden)
   Een beetje ‘Curiosity killed the cat’. Ach, wie niet waagt, wie niet wint.
   of Curiosity killed the cat, but satisfaction brought it back?

  • Christine,

   Ik begrijp je opmerkingen, maar:

   1. Als er leven is onder de ijskap van Europa of Titan, dan zal het vermoedelijk gaan om eencelligen of primitieve chemotrofe levensvormen die hun energie halen uit bijv. de reductie van zwavel, zoals zwavelbacteriën op aarde.
   2. Er is daar geen zonlicht, dus ook geen fotosynthese en geen zuurstof. Complexe meercellige levensvormen zijn daardoor onwaarschijnlijk.
   3. Het idee is niet om die levensvormen, als ze er zijn, terug te halen naar de Aarde. Men zou ze dan ter plekke willen bestuderen m.b.v. geautomatiseerde sondes en de data terugseinen;
   4, Zelfs als we die organismen onder beveiligde omstandigheden terug zouden kunnen en willen halen naar Aarde, dan is het heel twijfelachtig of het kwaad zou kunnen. Deze levensvormen zijn niet geëvolueerd om onder aardse omstandigheden te overleven. Er zijn op onze eigen planeet daarentegen massa’s bacteriën en virussen die specifiek geëvolueerd zijn om ons als gastheer te gebruiken…
   5. Over de geschiedenis van de Aarde zijn er vele meteorieten ingeslagen die van bijv. Mars maar ook van Europa en Titan afkomstig moeten zijn. Deze zijn door inslagen weggeslingerd en komen na duizenden of miljoenen jaren ook op Aarde terecht – er zijn vele van die meteorieten gevonden. Als er levensvormen in zitten of gezeten hebben, dan hebben zij ons in elk geval niet uitgeroeid.

   Een apart verhaal is nog het hele idee van “intelligent leven”. Op Europa en Titan is dat er niet, dat was allang opgevallen. Het is vrij waarschijnlijk dat intelligentie in het heelal uiterst zeldzaam is, kijk maar eens hoe lang het duurde voordat wij evolueerden. Het is mogelijk zó zeldzaam dat we (bij benadering) alleen zijn. En buitenaardse beschavingen die in staat zijn om dergelijke afstanden te overbruggen…. die detecteren ons op den duur vanzelf vanwege onze radio/radar/tv emissies. Die signalen zijn vrolijk onderweg door het melkwegstelsel.

 4. Ik denk dat je het eerder andersom moet zien: we zijn al druk bezig met het vernietigen van levensvormen op deze planeet, en gaan dat ook elders nog een dunnetjes over doen. We willen het niet echt, maar het is onvermijdelijk. Het is onze aard om voor eigen gewin te gaan, ten koste van alles.
  Stel dat we op Europa een waardevol mineraal ontdekken dat lucratief geëxploiteerd kan worden, of de krachtbron die nodig is om door het ijs te zakken is niet echt schoon, maar wel goedkoop. Om onze nieuwsgierigheid te bevredigen gaan we al heel ver, en als er dan ook nog wat te verdienen valt. Laten we maar hopen dat er niets zit, daar onder die kilometersdikke ijslaag.

 5. Wybren de Jong zegt

  Op onze aarde valt wellicht ook nog een ondergrondse oceaan te ontdekken:
  er is in Brazilië een diamant gevonden met 1,5% water, en die diamant is waarschijnlijk afkomstig van het overgangsgebied tussen de hoofdmantel en de bovenmantel, tussen 660 en 400 km. diep.
  Daar zou zich weleens meer water kunnen bevinden dan in alle oceanen bij elkaar, wordt hier gesuggereerd:
  http://phys.org/news/2014-03-water-rich-gem-vast-oceans-beneath.html

 6. Wybren de Jong zegt

  Dit lijkt me ook voor astronomen wel interessant. Want als er meer dan twee keer zoveel water op aarde is dan tot nu toe gedacht werd, dan moet daar ook een verklaring voor zijn.
  De gangbare verklaring voor het water in de oceanen is dat dit door kometen tijdens het LHB (Late Heavy Bombardment) op de aarde werd afgeleverd. Meer dan twee keer zoveel water, zou dan ook betekenen dat er tijdens het LHB veel meer kometen op aarde geland moeten zijn.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: