22 juli 2024

Een supermaan bijmaan tijdens de Perseiden.

Bijmaan tijdens supermaan 12 augustus 2014

OK…..Ik zat natuurlijk in Biesbos voor iets totaal anders, te weten het hoogtepunt  van de beroemde Perseiden meteorenzwerm die ieder jaar zo rond de 12e en 13e Augustus haar jaarlijkse hemelse gooi en smijt-lichtshow komt opvoeren.  Hoogtepunt??? Nou..eh…laten we het maar  dieptepunt noemen, want veel (meteoren)soeps was het deze keer nou bepaaldelijk niet met dank aan een verderfelijke lichtvervuilingscombinatie van een  heftig schijnende (net iets na volle) “supermaan” plus hele kuddes wolkenvelden van het type “cumulus cirrus interruptus”. Tja….en toch maar effe op pad  gegaan voor de “goede gewoonte” en omdat ik onlangs op Astroblogs zelf nota bene een artikeltje voorbij had zien  flitsen waarin te lezen was dat de Perseiden de “topdog” onder de meteorenzwermen is als het gaat om de aantallen zichtbare vuurbollen!!Diegenen die mij goed kennen weten dat ik,  als het gaat om de edele sport der meteoren-waarnemeritus, zolangzamerhand een tamelijk bedenkelijke reputatie heb opgebouwd. “Totally non zen little me” heeft namelijk…eh….nogal wat moeite  om me langdurig te concenteren en dus vliegen mijn ogen heel de tijd van links naar rechts over de hemel en zie ik uiteindelijk helemaal  geen ene vallende ster.  Het zij dan maar zo…..Ofwel… het “echte meteoren waarneemwerk” heb ik maar overgelaten aan “longtime  2CV-friend and  firsttime serious meteor observer” José Oortwijn. U weet wel die gozer van dat onbeschoft zwaar opgevoerde schaam-donkergrijze  2CV’tje 1964 die al menig, “kijk mij eenzz 130 reeze” Golf GTI macho patsjo bestuurder “aan de valium heeft geholpen” door met zijn onwaarschijnlijk en bepaaldelijk NIET origineel (532 cc en 23 PK!!!)  razendrap-waggelende “wolf in Eendenveren” er met 140 echte GPS kilometers voorbij te blazen!!Hij dus,  heeft in die luttele anderhalf uur,  onder deze werkelijk  erbarmelijke waarneemomstandigheden,  toch kans gezien om naast  zes satelieten incluis het majestueus overtrekkende  ISS (machtig prachtig!)maar liefst VIJF (!!) heuse Perseiden uit de lucht te plukken! Van deze vijf heb ik er dan weer twee gezien en da’s dan ook wel  weer een soort van een  prestatie!! Maarre…. Mijn echte bedrage aan dit, toegegeven onverwacht geslaagd astronomisch avondje uit, heeft edoch totaal niets met meteoren te maken maar met meteorologie….eh…weerkunde dus.Ik heb het vanochtend op internet opgezocht maarre….het meteorologische verschijnsel “bijmaan” (zie het vlekkie links op de foto met rechts uiteraard de volle “supermaan”),  de nachtelijke tegenhanger van het optische meteorologische verschijnsel “bijzon” schijnt nogal zeldzaam te zijn. Bijzonnen heb ik genoeg gezien in mijn zielige leventje,  maar van de term “bijmaan”, ook wel “Parselena” (Don’t look at me, ik heb het woord niet verzonnen!!) genaamd,   had ik tot op heden nog nooit gehoord, laat staan dat ik het verschijnsel ooit gezien had.Een Parselena, een bijmaan dus,   is een optisch verschijnsel in de hogere luchtlagen van de atmosfeer van  Moeder Aard die ontstaat door een combinatie van een felle volle, danwel zo vol en fel mogelijke Maan in combinatie met (net zoals bij het verschijnsel “bijZon”) ijskristallen welke veel voorkomen in zogenaamde (hoge) Cirruswolken. Naast “BijManen” (meestal twee stuks, links en rechts van de Maan) kan er onder deze omstandigheden ook een “halo” rond de maan te zien zijn…en die heb ik dan weer wel eens gezien.Welnu….gisteravond voldeden zowel de meteorologische als de astronomische omstandigheden ruimschoots aan de gestelde voorwaarden…………….het was tenslotte slechts twee dagen na “supermaan” (Maan 10% groter en 30% !! helderder dan “normaal”) en over de overvloedige aanwezigheid van Cirrus-bewolking op het hemelse toneel van viel ook…eh….niet veel te klagen. Dat ik, wolkenhater pur sang, dit nog eens zou neerkrabbelen..hihi!!  Nu had ik stiekume hoopvolle plannen om deze Pesteciden-expeditie “te vieren” met een vet-coole opname van een heuse “dikke vette sappige netvlies verschroeiende Perseiden-vuurbol” maarre…..met dit plaatje van een zeldzame “parselena/bijmaan” be ik ook dik tevreden. De opname is overigens “gewoon” gemaakt met de Canon 1000D met standaardlens (35mm f4.0/ISO 100/20 sec belicht).

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Heerlijk stukje, ook mooi voor in de AstroNova.
  ik heb eerder wel maanhalo’s gezien, maar kan me geen bijmaan voor de geest halen.

 2. Leuk Jan! Ik kijk altijd naar het achtuur-journaal en vanavond ga ik zeker opletten of je niet in het praatje van de weerman of weervrouw komt! Stel je voor, Willemijn Hoebert die jouw bijmaan laat zien, eh.. sorry jouw parcelena. 😀

 3. Wat je ook schrijft,, het maakt allemaal niet zo veel uit,
  het is altijd heerlijk om te lezen Jan.
  De manier van schrijven maakt het verhaal mooi 🙂

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Mardi,

   Mijn welgemeende dank voor het compliment…….ik doe mijn best….maarre…als ik dat zo zeg dan lieg ik dat ik barst want het gaat eigenlijk allemaal “zo vanzelf”..en da’s misschien nog wel het meest “enge”..hihi!!!

 4. Ik vind het ook wel wat hebben dat plaatje, Jan. De bomen staan schuin (hihi) Wel je cameraatje recht houden hoor 😀
  Het is een beetje late reactie, maar fijn dat je mijn ‘supermaan’ filmpje leuk vond. Ik heb afgelopen maandag nog een half uur in de frisse buitenlucht ’s nachts in mijn T-shirtje buitengestaan om iets van de meteorenregen mee te krijgen, niks dus. Er was alleen een prachtige maan en wat gedonder en bliksem in de atmosfeer 🙁

  • Jan Brandt zegt

   Tja…dit jaar moesten we het inderdaad niet van de hoofdact (de pesteciden zelf) hebben maar veel meer van de “sideshows”….anders maar, me dunkt, ook leuk!!

 5. Niet somberen Jan….

  Ik kan je vertellen dat er nieuwe en betere kansen voor sterrenregens in het vooruitzicht liggen.
  Namelijk die van Orioniden, ze komen op 21 en 22 oktober langs. Zorg dat je spulletjes weer
  klaar staan, helemaal opgepoetst en wel.

  Succes Astronomische Dichter van de Sterren en planeten!!

  Jajaja, jij dirigeert alle sterren en planeten met de juiste woordjes op hun plaats ?!

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Tinslief,

   Jemig de pemig,…..als ik jouw ” intrigerende” verhaaltjes lees dan voel ik soms net een soort van literaire Darth Vader (Starwars remember!), éént(d)je die met woorden het Universum naar de hand van zijn “emperor”…nou ja in dit geval zijn “Canadian Empress” (eh..jij dus) zet…maar eh, met alle liefde van de wereld, Meid………enne….”your wish is my verbal command, Ma’am” ..en meer van die “ongein”..hihi!
   Afijn, tot de volgende “astronomisch literaire uitspatting”!!

 6. Minke baasje zegt

  Proficiat Jan ,een fraaie observatie en lyrisch weergegeven.

Speak Your Mind

*