4 december 2023

Must-watch: vulkaan zegt boem!

Credit: Taro Taylor

Dan nu een berichtje uit de categorie “de aarde is ook een planeet”. Vulkanisme is een enorm krachtig fenomeen, die niet alleen op onze aarde belangrijk is (geweest), maar ook op andere werelden zoals Venus, Mars en de Jupitermaan Io. Enkele dagen geleden ontplofte de vulkaan Tavurvur op Nieuw-Guinea, waarbij lava, rotsen en as honderden meters de lucht in werden geblazen.

Toevallig was de toerist Phil McNamara op het plaats delict, om de spectaculaire gebeurtenis op de gevoelige plaat vast te leggen. Naast de ontploffing zelf is ook de schokgolf zichtbaar….en hoorbaar! Je wilt deze opname op volledig scherm kijken, in HD, en met het geluid aan. Dat laatste is belangrijk: vergeet het geluid niet!

Share

Comments

  1. Let met de scholgolf ook op de lucht, je ziet het boven in het beeld door de lucht gaan.

  2. Co van Driel zegt

    Morgen nieuwe geluidsboxjes kopen … de conus vloog eruit !

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: