12 september 2024

Kijk nou, een circumzenitale boog

Ik zat vanmiddag in m’n tuin te genieten van het mooie najaarszonnetje, toen ik in het zenit een fraaie omgekeerde gekleurde boog zag. Het was geen regenboog – nergens regen te bekennen – maar een zogeheten circumzenitale boog. Da’s een halo die ontstaat door breking van zonlicht in ijskristallen, dus niet zoals een regenboog door reflectie van zonlicht in druppels. Een circumzenitale boog bevat de kleuren van de regenboog, maar de kleuren zijn helderder. De boog kan zichtbaar worden als de zon niet hoger staat dan 32°. De circumzenitale boog staat recht boven de grote kring (46 graden) om de zon. De bolle kant is naar de zon gekeerd en rood, terwijl de binnenkant violet is. De lengte is ongeveer een kwart van een cirkel met het zenit als middelpunt. Ik heb met mijn mobieltje snel een foto gemaakt van de boog en het resultaat zie je hierboven – dubbelklikken om ‘m te vercircumzenitaliseren. De zon staat ergens onderin achter die takken, de boog zie je bovenin. Bron: Wikipedia..

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Da’s een heel fraai plaatje, Arie!!! Eh….zag ditzelfde plaatje ook bij het NOS-journaal weerbericht voorbij komen….was dat toevallig jouw plaatje???
    Het was trouwens zoiezo een best wel heel aardig middagje voor het bewonderen van “leuke dingen daarboven”…..Eerst samen met Daniela bij haar voor de deur naar (heel veel mooie!!) zonnevlekken gekeken (had mijn “zonne-elfje” bij me) en daarna hebben we ook nog eens een knalfelle zogenaamde “Bij-zon” mogen aanschouwen c.q. bewonderen….Samen met jouw “bijzondere boogje met die lange naam” maakt dat dus drie hemelverschijnselen op ene “zomaar een zondagmiddag”. Mijn welgemeende dank aan “Moeder natuur” voor haar royale bijdrage aan dit “hoogstaande vermaak”!!

Speak Your Mind

*