11 oktober 2024

Een paar ditjes en datjes over Philae en Rosetta

Het is morgen precies een week geleden dat de landing plaatsvond van de Europese Philae lander op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko – ik heb er sindsdien naar mijn gevoel een ziljoen blogs aan gewijd. Tussen alle nieuws over Philae en Rosetta blijft altijd klein grut over, dat de voorpagina’s niet haalde of waar de tijd/zin voor ontbrak om aandacht aan te besteden. Tijd daarom om enkele van die ditjes en datjes te melden.

Philae van LEGO

Wat dacht je hiervan: Benne Holwerda uit Leiden wist de Philae na te bouwen van… LEGO! Leuk!

Hoe koud is ’t op 67P?

Philae heeft de temperatuur gemeten aan het oppervlak van komeet 67P:

Hoe duur (of goedkoop) was de missie van Rosetta en Philae?

Deze infografiek laat het zien (bn=billion=miljard):

Credit: Scienceogram.org (infographic), ESA/Rosetta/NAVCAM (comet image), ESA (Rosetta graphic), ESA/Airbus (data), Scienceogram.org (other data).

€ 3,50 per Europeaan, terwijl een bioscoopkaartje voor Interstellar € 8,50 kost. Da’s toch géén geld? Mmmmm, bioscoopkaartje voor Interstellar, wat een goed idee! 🙂 Bron: Universe Today.

Zelfs de afdrukken van het landingsgestel zichtbaar

Eerder was al bekend geworden dat Rosetta met z’n OSIRIS camera de dalende én stuiterende Philae gefotografeerd had. Maar nou blijkt ook de afdruk gefotografeerd te zijn, die het landingsgestel van Philae gemaakt heeft in de bodem van 67P. 😯

Credit: ESA

Bron: Universe Today.

Philae vs Apollo

De vergelijking tussen de landing van Philae en de Apollo-maanlandingen is vaker gemaakt. Prof. Brian Cox zegt er bij The Guardian het volgende over: “the Rosetta mission, in which a spacecraft the size of a washing machine landed on a comet for the first time, was a “profound scientific achievement” that could have the same impact as the Apollo moon landings.” Bron: The Guardian.

Brian Cox

Je blijft lachen met MUPUS

MUPUS was die pen, die door een soort van hamermechanisme in de grond van 67P moest worden geslagen. De pen ging wel door een zachte laag van zo’n 15 cm, maar daarna stuitte de pen op een laag, die zo hard was als bevroren ijs. MUPUS had vier standen van sterkte en zelfs in de vierde stand – desperate mode genoemd – kwam ‘ie niet door die dichte laag heen. Er zijn al heel wat memes over verschenen, onder andere deze:

B2lAut9CcAEubLK

B2lEvwnIAAAgeqq

Luister naar komeet 67P

Rosetta heeft ook geluid van de komeet opgenomen. Het geluid wordt geproduceerd door trillingen in het magnetisch veld van de komeet en om de trillingen voor ons menselijk oor hoorbaar te maken is de frequentie ervan met 10.000 keer vergroot. Bron: Space.com. Zo genoeg ditjes en datjes voor vandaag.

Share

Speak Your Mind

*