28 november 2023

Relatief grote ruimterots ‘scheert’ morgen (26 januari 2015) langs de aarde

Credit: Sky & Telescope.

Een relatief grote planetoïde ‘scheert’ maandag langs de aarde. Echter, in tegenstelling tot wat de kranten beweren, is van daadwerkelijk scheren geen sprake: de onderlinge afstand zal bij de dichtste nadering nog altijd 1,2 miljoen kilometer bedragen – ongeveer drie keer verder weg dan de maan. Toch is de eerstvolgende keer (zover we weten) dat zo’n grote planetoïde zo dicht in de buurt komt pas in 2027 en dat maakt de gebeurtenis toch noemenswaardig. De naam van de ruimtesteen is 2004 BL 86 en het heeft een diameter van een halve kilometer. Dat betekent dat de ruimtesteen met een goede verrekijker zichtbaar zou moeten zijn! De planetoïde zal over 200 jaar nog eens langskomen 🙂 Vooral in Amerika, Europa en Afrika zitten kijkers eerste rang. De kans is groot dat de passage van de asteroïde zichtbaar zal zijn om 1.00 uur. Ongeveer een dag na de scheervlucht worden de eerste gedetailleerde beelden verwacht.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  “Toch is de eerstvolgende keer dat zo’n grote planetoïde zo dicht in de buurt komt pas in 2027 en dat maakt de gebeurtenis toch noemenswaardig.”

  Ja, voor zover we weten. Volgens mij valt nooit helemaal uit te sluiten dat we bezoek krijgen van een grote jongen die voor het eerst deze contreien van het zonnestelsel opzoekt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ik las ergens; It looks like the asteroid will be brightest at 7:30pm GMT (UK time).

  Ga straks even zoeken met mn zielige 10×50 verrekijker 🙁

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: